Långsam takt mot jämställdhet i Västsverige
Forskning visar att jämställda styrelser leder till bättre affärsresultat. Trots detta framgår det i årets styrelseundersökning av Västsvenska Handelskammaren att kvinnor endast utgör 24 % av ledamöterna i västsvenska företag. En blygsam ökning från 2023.
– Det är ett relativt stillastående läge som kräver mer kraftfulla insatser från företagen i regionen. Jämställdhet och mångfald är inte bara en etisk fråga, utan en strategisk nödvändighet för att stå starka i en alltmer komplex affärsvärld, säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.
Långt kvar till jämställda styrelser
Årets styrelseundersökning visar att endast 18 % av de undersökta bolagen uppfyller gränsen för jämställdhet i styrelserepresentation, vilket innebär minst 40 % kvinnor. Detta är en marginell ökning från 16 % föregående år, vilket tyder på att de flesta företag fortfarande saknar verklig jämställd representation i styrelsen.
– Västsveriges företag måste accelerera arbetet med jämställdhet. I höstas rapporterade Allbright att svenska storbolag nu uppnått 40 % kvinnlig representation i styrelser, vilket delvis drivits på av nya EU-direktiv. Trots att dessa krav än så länge gäller främst storbolag, pekar detta på att Västsverige ligger efter i utvecklingen, förklarar Stina Jernhed, projektledare Styrelselistan.
Vikten av jämställda styrelser för ekonomisk framgång
Vidare pekar resultatet i undersökningen på att företag med jämställda styrelser når en ekonomisk framgångströskel på minst 5 % vinst, jämfört med icke-jämställda styrelser. Detta bekräftar forskning som knyter jämställdhet till ekonomisk framgång och långsiktig hållbarhet i bolagsstyrningen.
– För att kunna dra nytta av fördelar med jämställdhet krävs ett långsiktigt och strategiskt arbete, samt en vilja att ifrågasätta och förändra gamla strukturer, understryker Stina.
Rekrytering och attityd till jämställdhet
Även om 60 % av företagen ser jämställdhet som en viktig fråga, förlitar sig fortfarande 72 % på sina egna nätverk vid rekrytering till styrelser. För att bryta denna trend behövs ett bredare perspektiv på kompetens och att företagen aktivt söker kandidater utanför de egna kretsarna.
– Att bygga en jämställd styrelse är avgörande för långsiktig hållbarhet och konkurrenskraft. Det kräver att företag tar ansvar och vågar ompröva sina egna rekryteringsprocesser, säger Stina.
Styrelselistan – en väg framåt
Den långsamma utvecklingen är en påminnelse om det arbete som ännu kvarstår. Styrelselistan fortsätter att samla och synliggöra kompetenta kvinnor som är redo att ta plats i Västsveriges styrelserum. Genom att använda dessa resurser kan företag både stärka sin egen utveckling och bidra till en region där mångfald och innovation går hand i hand.
- Styrelselistan sänker tröskeln och förenklar rekryteringsprocessen för företag och bidrar därmed till en snabbare och mer hållbar utveckling, avslutar Stina.
Nyckelresultat
- Andel kvinnor i styrelser: Kvinnor utgör 24 % av styrelseledamöterna i västsvenska företag. En blygsam ökning från 23% i undersökningen 2023.
- Andel jämställda styrelser: Endast 18 % av de undersökta bolagen uppfyller kravet för jämställdhet, vilket innebär minst 40 % kvinnor. Även om detta är en ökning från 16 % föregående år, understryker siffran att de flesta företag fortfarande saknar verklig jämställd representation i styrelserummet.
- Andel kvinnliga VD och styrelseordförande: Andelen kvinnliga VD är 13 %, medan andelen kvinnliga styrelseordförande ligger kvar på 11 %. Dessa siffror visar på ett tydligt glastak som ännu hindrar kvinnor från att nå de högsta ledande positionerna.
JÄMSTÄLLDA STYRELSER - EN FRÅGA I HELA REGIONEN
Undersökningen är framtagen i samarbete mellan Västsvenska, Östsvenska, Sydsvenska- och Jönköpings Handelskammare.
Vill du gå med i listan eller hitta rätt kanidater för aktuella uppdrag?