Skanska banar väg för jämställda styrelser

Skanska, ett av världens ledande bygg- och projektutvecklingsföretag, är partner till Styrelselistan. Med starkt fokus på hållbarhet och innovation arbetar Skanska aktivt för att skapa en inkluderande arbetsplats och ökad jämställdhet.

Skanska grundades 1887 i Sverige och har idag verksamhet i både Europa och USA. Deras ambition att bygga ett bättre samhälle genomsyrar hela verksamheten, där jämställdhet och mångfald är centrala delar av denna vision. Skanska arbetar målmedvetet för att öka andelen kvinnor i ledande roller och främja en inkluderande kultur där olika erfarenheter och perspektiv värdesätts. Monica Westerberg, Culture Manager på Skanska, berättar mer om arbetet.

Hur arbetar ni för att öka jämställdhet och mångfald i näringslivet?

– Hos oss utgör jämställdhet en del av hållbarhetsområde Mångfald och inkludering. Vi arbetar systematiskt och långsiktigt med olika initiativ för att få fler kvinnor i ledande roller och en större mångfald generellt. Det är viktigt att ha tydliga mål som följs upp kontinuerligt. Med utgångspunkt i våra värderingar jobbar vi för en attraktiv och inkluderande arbetsmiljö där olika perspektiv och erfarenheter tas tillvara på bästa sätt, säger Monica Westerberg.

Företagets långsiktiga arbete har gett resultat. I Skanska Sveriges ledningsteam är idag lika många kvinnor som män representerade, och en tredjedel av regioncheferna är kvinnor. Samtidigt driver de ett kvinnligt lärlingsprogram inom hantverkarbranschen, vilket har lett till att andelen kvinnliga hantverkare nu är 4%, en siffra högre än branschens genomsnitt.

foto Monica.jpg

Foto: Monica Westerberg, Skanska.

Varför är ni partner till Styrelselistan?

– Styrelselistans målsättningar rimmar helt med vårt löfte om att bygga ett bättre samhälle, och vi vet att mångfald och inkludering är en förutsättning för att kunna nå dit. Vi vill ge fler kvinnor möjlighet att utvecklas och kliva in i styrelseroller, och är stolta över att kunna bidra till att fler kvinnliga kandidater med hög kompetens hittar vägen till styrelserummen.

Genom partnerskapet med Styrelselistan har Skanska också möjlighet att erbjuda en kvinnlig medarbetare en årlig plats på en styrelseutbildning hos Västsvenska Handelskammaren. Sofia Dehre, regionchef på Skanska, är en av dem som har genomfört utbildningen.

– Utbildningen har gett mig en bra grund att stå på, dels inför styrelsearbete, dels bra kunskapstillskott när man arbetar med företagsledning i någon form. Utbildningen behandlade både lagstiftning och strategiskt styrelsearbete av engagerade och kompetenta föreläsare. Jag är glad och tacksam att jag fick möjligheten att gå den!

Vad är den största konkurrensfördelen med jämställda styrelser?

- Flera synsätt och idéer till beslutsfattande och arbetet i styrelsen bidrar till ökad kreativitet och innovationskraft. En styrelse som speglar samhället bidrar inte bara till företagets anseende utan också till att förstå kunders olika behov och preferenser. Dessutom visar studier att företag med fler kvinnor i ledande roller ofta presterar bättre ekonomiskt, säger Monica.

Vilka är de största utmaningarna och möjligheterna för styrelsearbetet framåt?

– Det finns flera utmaningar, men om styrelsens sammansättning fortsatt består av enbart någon eller ett par kvinnor är det inte tillräckligt för att kunna påverka styrelsearbetet långsiktigt. Att kriterierna för att sitta i en styrelse bygger på gamla och konservativa normer skapar inte heller den dynamik som framtidens styrelser har behov av. Möjligheterna är många men viktigt är att det finns en öppenhet för nya perspektiv och erfarenheter. Det är också viktigt att våga tänka utanför ramarna för att säkerställa att all kompetens kommer till sin rätt för att främja konkurrenskraften framåt, avslutar Monica. 

Genom sitt partnerskap med Styrelselistan fortsätter Skanska att visa vägen för ett mer jämställt och inkluderande näringsliv, både i och utanför styrelserummen.

VILL NI BIDRA TILL ÖKAD JÄMSTÄLLDHET I NÄRINGSLIVET?

Vill ni också bidra till ökad mångfald och jämställdhet i näringslivet? Genom att bli partner till Styrelselistan kan ni vara med och skapa förändring i styrelserummen. Läs mer om hur ert företag kan engagera sig och bli en del av arbetet för framtidens styrelser.

Styrelselistan partners