Från fordonsindustrin till hållbarhetsentreprenör

Camilla Alfjärd har gått från en lång karriär inom fordonsindustrin till att bli en framgångsrik hållbarhetsentreprenör och styrelseledamot. Hennes resa, präglad av en stark övertygelse om vikten av både miljöansvar och jämställdhet, har lett henne till att starta en egen hållbarhetsbyrå och engagera sig i styrelsearbete inom flera branscher.

Redan som barn utvecklade Camilla Alfjärd ett starkt band till naturen och ett tidigt intresse för hållbarhet. Efter många år inom fordonsindustrin bestämde hon sig därför att ta steget vidare och grundade för två år sedan ett eget bolag inom hållbarhet, Greater Future, med fokus på att hjälpa företag att stärka sitt klimatarbete. Bolaget arbetar idag med att stödja företag i deras anpassning till nya regelverk, såsom ESRS och hållbarhetsrapportering.

- Jag kände att jag ville göra mer inom hållbarhetsområdet och få företag att ställa om snabbare, men utan att predika eller tvinga fram förändringar. Det viktigaste är att arbeta med företag och människor som verkligen vill göra skillnad på riktigt. När man gör det tillsammans kan det verkligen skapa otroliga fördelar i affärsplanen som leder till tillväxt och attraktion hos både kunder och anställda, berättar Camilla.

Camilla Alfjärd.jpg

Jämställdhet - en nyckel till framgång

För Camilla är jämställdhet och mångfald centrala delar för att skapa förändring, både inom hållbarhet och bolagsstyrning.

- En jämställd styrelse bidrar till en holistisk syn på företaget. För att klara omställningen behövs allas röster och perspektiv. Jag är övertygad om, och fått bevisat för mig många gånger, att jämställdhet är en nyckelfråga inom styrelser. Vi behöver balansen för att kunna ta rätt beslut för företagets bästa.

Camillas engagemang för både hållbarhet och jämställdhet speglas även i hennes styrelsearbete, där hon idag är aktiv inom flera bolag.

- Jag arbetade många år ideellt i olika uppdrag och tycker att det är väldigt intressant med bolagsstyrning. Därav gick jag för några år sedan en styrelseutbildning i Stockholm, mestadels för att vidga mitt nätverk och få inblick i andra branscher. Idag har jag fyra styrelseuppdrag av olika karaktär, och alla bolagen arbetar med jämställdhet på olika nivåer.

Jag vill vara med och förändra affärsvärlden. Styrelselistan är ett bra forum och ett modernt nätverk, där alla dessutom är otroligt givmilda med sina erfarenheter.

Styrelsearbetets utveckling och framtida utmaningar

Camilla beskriver hur styrelsearbetet har förändrats och utvecklats de senaste åren. Styrelsen ses inte längre som enbart en kontrollerande instans, utan snarare som en strategisk partner. Poängen är att bidra med sin expertis på ett strategiskt plan.

– Styrelser är idag mer involverade i företagens strategiska utveckling. Det krävs att vi är lyhörda och väl förberedda. Den största utmaningen vi står inför är rädslan för förändring.

Trots framsteg finns det fortfarande utmaningar kring jämställdheten i många styrelser, menar Camilla.

- Tyvärr är det fortfarande väldigt många styrelser som har en ojämställd fördelning med övervägande män. Det räcker heller inte att vara ensam kvinna utan kraften och förändringen kommer om man är fler, vilket gynnar alla i längden. Jag tycker att boken Styrelsearbete – Dåtid, Nutid och Framtid som Styrelselistan tagit fram tillsammans med Jonas Fasth belyser detta väldigt bra.

Till Styrelseboken här

Aktiv omvärldsbevakning och bred kompetens

För att möta styrelsearbetets utmaningar menar Camilla att det är viktigt med aktiv omvärldsbevakning och att styrelsens sammansättning innefattar en bred kompetens inom olika områden, särskilt hållbarhet.

- Vi behöver hålla oss uppdaterade på vad som händer, idag påverkas företag av väldigt många parametrar som sker även utanför Sveriges gränser. Styrelsen måste också ha koll på förändrade regelverk, särskilt inom hållbarhetsområdet, där mycket händer just nu. Styrelsen är ytterst ansvarig när regelverk träder i kraft, så det är viktigt att vara väl förberedd i god tid. Därför behövs många kompetenser och människor med olika intressen i styrelserummet.

Engagemang i Styrelselistan – en chans att påverka

Camilla Alfjärd gick med i initiativet Styrelselistan för att få möjligheten att ta sig an nya, spännande uppdrag och fortsätta påverka företagens utveckling.  

- Jag vill vara med och förändra affärsvärlden. Styrelselistan är ett bra forum och ett modernt nätverk, där alla dessutom är otroligt givmilda med sina erfarenheter.

Tre styrelsetips från Camilla


  1. Vad tycker du är den viktigaste egenskapen som en styrelseledamot bör ha?

Lyhördhet och att vara påläst när man kommer till ett möte. Våga stå på dig för dina åsikter.

  1. Vilka råd skulle du ge till kvinnor som strävar efter att ta plats i styrelser, men som kanske tvekar på grund av rådande strukturer och normer?

Ta hjälp av en mentor, våga ringa någon och fråga. Det finns så många som gärna hjälper till, kvinnor som män!

  1. Vad anser du att företag och organisationer kan göra för att underlätta för fler kvinnor att ta plats i styrelserummen?

Ha en policy för det inom företaget, följa trenderna som sker och att styrelsen bör vara minst 60/40 i fördelning kvinnor och män.