Hur påverkas ditt företag av CBAM – experten svarar

CBAM påverkar företag som importerar varor från länder utanför EU. Det syftar till att motverka koldioxidläckage och skapa rättvisa konkurrensvillkor. Peter Hellman från Västsvenska Handelskammaren förklarar hur företag kan förbereda sig.

Vad är CBAM och vilka omfattas av regelverket?

- CBAM står för Carbon Border Adjustment Mechanism och syftar till att hantera problemet med koldioxidläckage. Det innebär att företag som importerar varor från så kallade tredjeländer, det vill säga länder utanför EU och EES, kommer att påverkas. Efter den 1 januari 2026 kommer i princip alla varor att omfattas av CBAM-reglerna, förklarar Peter.

Varor som omfattas av CBAM

  • Järn och stål, samt vissa insatsmaterial (prekursorer)
  • Aluminium
  • Cement
  • Gödningsmedel
  • Elektricitet
  • Vätgas

Följande varor omfattas i dagsläget av regelverket CBAM (uppdaterad 2024-10-07).

Vilka dokumentationskrav ställer CBAM på företag som exporterar?

- Det finns inga direkta dokumentationskrav för exportörer. Däremot baseras regelverket på företagens importklareringar, vilket innebär att det är viktigt att ha ordning på den information som lämnas vid import.

Varför är det viktigt att sätta sig in i regelverket?

- Efterlevnad av CBAM är en förutsättning för att få fortsätta importera varor som omfattas av regelverket efter 1 januari 2026. Om ett företag missköter rapporteringen riskerar de att tullen stoppar importen helt, vilket kan ha allvarliga konsekvenser för verksamheten.

Hur kan CBAM påverka företagens kostnadsstruktur?

- Från och med 1 januari 2026 så kommer importerande företag vara tvungna att köpa utsläppscertifikat från EU. Prissättningen på dessa certifikat kommer att följa samma modell som dagens system för utsläppsrätter enligt Emission Trade System (ETS). Syftet är att göra det lika kostsamt att importera varor från tredjeländer som det är att producera och köpa varor inom EU, där företag redan idag betalar miljöavgifter för sina koldioxidutsläpp.

peter-hellman.jpg,,12783.jpg

BILD: Peter Hellman, Västsvenska Handelskammaren.

Vilka konkreta åtgärder bör företag i Västsverige vidta?

- Om företaget ännu inte har börjat rapportera enligt CBAM bör de omedelbart sätta igång! Mer information finns att tillgå på Naturvårdsverkets hemsida, där du kan söka på CBAM för att hitta aktuella uppgifter. Om det ändå känns svårt att förstå eller om hinder uppstår kan det vara bra att ta hjälp av ett fristående tullombud.

Ser du några konkurrensfördelar för företag som tidigt anpassar sig till CBAM?

- Ja, företag som tidigt anpassar sig till reglerna kommer att stå starkare än de som inte gör det. Dessutom blir kostnaderna för importen med största sannolikhet mer förutsägbara för företag som har bra koll på läget, vilket i sin tur kan skapa konkurrensfördelar på marknaden.

Var kan företag vända sig för vägledning och stöd kring CBAM?

- Den ansvariga myndigheten för CBAM i Sverige är Naturvårdsverket, som har i uppdrag från regeringen att stödja företagen i detta arbete. Vi på Västsvenska Handelskammaren, genom Exportcenter Väst, kan bistå företagen med stöd och svar på de frågor som finns. Det finns dessutom kommersiella aktörer, så som tullspecialister. Till exempel har ECUS AB och Maersk Customs (f.d. KGH Customs) tillsammans med Västsvenska Handelskammaren haft öppna utbildningar i ämnet.

INTRESSERAD AV ATT VETA MER?

Vill du veta mer om CBAM och hur det påverkar ditt företag? Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida eller kontakta oss på Exportcenter Väst för rådgivning och stöd.

Naturvårdsverket information

CBAM Webinar EU kommissionen