Så fungerar exportfinansiering från Västra Götalandsregionen
För små- och medelstora företag i Västra Götaland som söker exportfinansiering erbjuder Västra Götalandsregionen (VGR) en värdefull möjlighet genom internationaliseringschecken. Signe Ahlsten, regionutvecklare hos VGR, berättar hur stödet kan underlätta för företag att etablera sig på nya marknader.
Internationaliseringschecken är ett finansiellt stöd som hjälper företag i Västra Götaland att utforska och etablera sig på nya exportmarknader.
– Det är en fantastisk möjlighet för företag som är redo att ta klivet mot internationalisering. Stödet kan användas för att finansiera de initiala utredningarna som krävs för att förstå en ny marknad, såsom marknadsundersökningar, anpassning av produkter och utredningar av lokala lagar och regler, säger Signe.
Vem kan ansöka om stödet?
För att ansöka om internationaliseringschecken måste företaget ha arbetsställe i Västra Götaland och minst två årsredovisningar.
– Vi prioriterar företag som har etablerat sig och som nu är redo att expandera internationellt, förklarar Signe.
Beloppet som företag kan ansöka om varierar mellan 25 000 och 250 000 kronor, och företaget måste matcha stödet med egna likvida medel. Stödet kan endast användas för externa tjänster.
– Vi gör alltid en helhetsbedömning av företaget och satsningen när vi handlägger ansökan om stöd. De stödpengar som finns ska fördelas så att de gör nytta på bästa sätt. Därför ska varje företag bara få det stöd som verkligen behövs, så att fler får möjlighet till stöd. Detta betyder att vi inte beviljar checken till företag som har möjlighet att finansiera hela satsningen på egen hand, förklarar Signe.
BILD: Signe Ahlsten, Regionutvecklare - företagsstöd VGR.
Hur fungerar ansökningsprocessen?
För att ansökan ska godkännas krävs det att företagets två senaste årsredovisningar samt en offert från den konsult som ska utföra arbetet bifogas.
– Företag har ofta en bild av att det är svårt och krångligt att ansöka om en internationaliseringscheck. Vi har förenklat processen så mycket vi kan och är tillmötesgående om företag har frågor eller utmaningar under processens gång. Om man stöter på en fråga så är det bara att ta kontakt med mig eller någon av mina kollegor, säger Signe.
Framgångsrika exempel på användning av internationaliseringschecken
De företag som har haft mest framgång med sin internationalisering är ofta de som valt att fokusera på en specifik marknad snarare än att sprida sina resurser för brett, menar Signe.
– De bästa resultaten ser vi hos företag som har gjort en grundlig marknadsundersökning i ett eller ett fåtal länder för att utreda hur de ska marknadsföra samt vilka försäljningskanaler som de bör jobba med.
Andra stödmöjligheter: Digitaliserings- och Hållbarhetschecken
Förutom internationaliseringschecken erbjuder VGR även stöd i form av digitaliserings- och hållbarhetscheckar. Dessa riktar sig till etablerade företag som har en viss omsättning och minst två årsredovisningar att visa upp. Digitaliseringschecken kan ge upp till 250 000 kr i stöd och hållbarhetschecken upp till 500 000 kr.
– Dessa stöd är en betydande möjlighet för företag som vill öka sin digitala och hållbara omställning, förklarar Signe.
Vill ni ansöka om stöd?
Läs mer och skicka in er ansökan här: minansokan.se
Handläggning sker löpande.