Exportchefsindex Q1 2025
Business Sweden ger kvartalsvis ut Exportchefsindex (EMI) som speglar stämningsläget bland svenska exportföretag.
Business Swedens Exportchefsindex (EMI) steg under årets första kvartal efter att ha sjunkit två kvartal i rad. Indexet ökade med 1,1 enheter och landade på 49,9. Även om bedömningen av nuläget har förbättrats, ser exportföretagen fortsatt pessimistiskt på framtiden. En positiv aspekt var dock den kraftiga uppgången i förväntad efterfrågan från Västeuropa.
Pessimistisk syn på framtiden
Det som kännetecknar denna mätning är att samtliga delindex som rör nuläget har ökat, medan flera av de framåtblickande har tappat. Till skillnad från föregående mätning är exportcheferna nu mer optimistiska kring nuläget, men ser desto mer pessimistiskt på framtiden. Särskilt tydligt är detta när det gäller synen på exportförsäljningen i dagsläget, där index steg med 9,5 enheter till 60,5 under första kvartalet, jämfört med 51,0 kvartalet innan. Däremot ser fler företag dystert på den framtida utvecklingen. Index för förväntad exportförsäljning föll med hela 12,1 enheter och landade på 47,9 under första kvartalet, från 60,0 föregående kvartal.
Förväntad efterfrågan från Västeuropa
När det gäller olika regioner ökade index för förväntad exportefterfrågan i samtliga regioner utom Asien och Nordamerika. Index för Asien föll ned 7,4 enheter till 50,4 under första kvartalet, från tidigare 57,8. Index för Nordamerika minskade också, men endast marginellt till 56,5. Det blev en rejäl ökning i index för förväntad efterfrågan från Västeuropa samt Central- och Östeuropa. Index för Västeuropa steg med 8,1 enheter till 50,4 under första kvartalet, från 42,3 föregående kvartal. För Central- och Östeuropa var ökningen ännu större – upp 13,0 enheter till 62,4, från 49,4 fjärde kvartalet, vilket är avsevärt högre än det historiska genomsnittet för perioden 2007–2025.
Sammanfattningsvis visar mätningen för första kvartalet att exportföretagen är positiva till den nuvarande marknadssituationen men ser med oro på framtiden. Den negativa synen på utvecklingen framåt speglar sannolikt den osäkerhet som präglar den globala exportmarknaden. Faktorer som bidrar till denna osäkerhet kan bland annat vara risken för ökade handelskonflikter, protektionistiska åtgärder och geopolitiska spänningar.