EU:s frihandelsavtal stärker banden med Sydamerika
EU och Mexiko har förnyat sitt 30 år gamla frihandelsavtal, vilket slopar tullar på viktiga varor. I december slöts även ett historiskt avtal med Mercosur-länderna. Dessa avtal stärker handeln och skapar en av världens största frihandelszoner.
Den 6 december 2024 nådde EU och Mercosur-länderna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – en överenskommelse om ett frihandelsavtal. Avtalet syftar till att stärka banden mellan regionerna och skapa en av världens största frihandelszoner.
Mercosur-regionen representerar en betydande marknad med en gemensam befolkning på 275 miljoner och ett sammanlagt BNP som gör dem till världens sjätte största ekonomi. Det nya avtalet förväntas sänka tullar och förenkla handelsprocedurer, vilket skapar nya affärsmöjligheter för svenska företag inom olika sektorer.
Hållbarhet i fokus
Avtalet innehåller också ett omfattande kapitel som betonar att handeln mellan parterna ska främja och upprätthålla gällande miljöstandarder, skyddet av skogar och respekten för arbetstagares rättigheter. Dessutom kan EU-företag som leder utvecklingen av grön teknik dra stor nytta av förbättrad tillgång till och exportmöjligheter på Mercosur-ländernas marknader, vilket kan ha en betydande positiv inverkan.
Historiskt frihandelsavtal med Mercosur
Innan avtalet träder i kraft krävs ratificering av både EU:s institutioner och Mercosur-ländernas regeringar. Processen förväntas ta tid, men när den väl är slutförd kan svenska företag börja dra nytta av de nya möjligheterna på Mercosur-marknaderna.
Hur gynnas företag av frihandelsavtal med Mercosur?
- Lägre eller avskaffade tullar: EU öppnar upp för fri import av 92 % av sina varor, medan Mercosur liberaliserar 91 %. Exempelvis tas höga tullar på bilar, bildelar och industriprodukter bort.
- Utökad handel med livsmedel: För jordbruksprodukter som nötkött och kyckling införs importkvoter, samtidigt som EU avskaffar tullar på 82 % av livsmedelsimporten från Mercosur.
- Effektivare processer: Förbättrad tullhantering och ökad insyn, med möjligheten för företag att hantera tullklarering direkt på sina egna anläggningar.
- Underlättande för små och medelstora företag: En databas tas fram för att göra handelsrelaterad information lättare att hitta och använda.
Läs mer om frihandelsavtalet med Mercosur
Mexiko tar bort tullar på viktiga exportprodukter
EU:s relation till Sydamerika förstärks ytterligare av frihandelsavtalet med Mexiko, som efter nio års förhandlingar förnyats för första gången sedan 1997. Avtalet förväntas öka handeln mellan parterna och stärka det strategiska samarbetet.
- EU och Mexiko är redan pålitliga partners. Nu vill vi fördjupa vårt samarbete ytterligare, till stor fördel för befolkningen och våra ekonomier. EU:s exportörer, inklusive jordbrukare och livsmedelsföretag, kommer att få nya affärsmöjligheter. Detta banbrytande avtal visar att öppen, regelbaserad handel kan bidra till vår välfärd och ekonomiska säkerhet samt till klimatåtgärder och hållbar utveckling. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med president Sheinbaum för att uppfylla löftet i detta avtal, säger Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen.
Det uppdaterade avtalet gör att Mexiko avskaffar tullar på viktiga europeiska exportvaror som ost, choklad och vin. Dessutom skyddas 568 geografiska ursprungsbeteckningar, vilket garanterar att endast produkter från specifika områden, som champagne, parmaskinka och rioja, får bära dessa namn.
Avtalet skapar även nya möjligheter för EU inom sektorer som finans, transport, e-handel och telekommunikation. Europeiska företag får enklare tillgång till mexikanska offentliga upphandlingar och ett förbättrat skydd för sina investeringar.
Vilka fördelar ser EU-kommissionen med Mexikos frihandelsavtal?
- Eliminering av tullar på viktiga EU-exportprodukter
- Ökad tillgång till mexikanska offentliga upphandlingar
- Skydd för 568 geografiska ursprungsbeteckningar
- Stärkt investeringsskydd
- Juridiskt bindande åtaganden kring arbetsrätt och miljöskydd
- Säkrare tillgång till kritiska råmaterial
- Nya exportmöjligheter för EU:s jordbrukare
- Särskilt kapitel om digital handel
- Förenklad marknadstillgång för små och medelstora företag
- Första EU-handelsavtalet med anti-korruptionsklausul
Läs mer om frihandelsavtal med Mexiko
Betydelsen av Frihandelsavtal
Frihandelsavtal skapar bättre möjligheter för företag att nå nya marknader och erbjuder stabila och tydliga regelverk. Detta är en viktig förutsättning för att europeiska företag ska kunna expandera, stärka sin konkurrenskraft och växa internationellt.
För svenska företag innebär detta ökad tillgång till nya marknader, vilket kan leda till ökad export, tillväxt och sysselsättning. Enligt Kommerskollegium skedde 56 procent av Sveriges handel med tredje land under 2023 inom ramen för EU:s handelsavtal, vilket överstiger EU-genomsnittet på 46 procent. Detta indikerar att svenska företag i hög utsträckning nyttjar frihandelsavtal för att underlätta export och import.
Har du frågor om lagar och regler som rör export?
Kontakta Peter Hellman på Västsvenska Handelskammaren.