Han ska lyfta Gamlestadens slakthusområde

Vad har en hotellmagnat, ett svinstall och ett gammalt industriområde gemensamt? Jo det är tre skäl till att Göteborg kan stoltsera med Nordens första urbana vineri.

Visst ligger Gamlestadens slakthusområde lite avigt till, men i området som fortfarande kan ses som hjärtat av Göteborgs livsmedelsproduktion är det alltid full aktivitet. Endast fem minuters resa från Centralstationen hittar du här ett tjugotal sekelskifteskåkar i skimrande rödgult tegel.

– Här finns bland annat en handfull charkföretag, bryggerier och företag som odlar fisk inomhus, säger Kenneth Gustafsson, vd och medgrundare till Wine Mechanics. Han visar oss runt i det vackra tegelhuset och pekar mot en anslutande lokal till Wine Mechanics restaurang.

– Vineriet är en del av originalbyggnaden från 1903. När vi satte igång projektet var det här huset, som är ett gammalt svinstall, illa åtgånget. Fram till 1973 hade man grisar här som gick till slakt i huset intill. Cirka 90 000 grisar per år gick igenom denna lokal.

Just nu är vi inne i ett par intensiva veckor där pressningen pågår nästan dygnet runt.

Flera detaljer från det gamla stallet finns bevarade, vita numrerade stolpar och karakteristiska bjälkar i taket. En doft av fransk Syrah sprider sig i lokalen och sitter du i restaurangens mitt kan du betrakta både kockens och vinmakarens åtaganden. Hela åtta ton blå franska druvor går till pressning idag.

– Just nu är vi inne i ett par intensiva veckor där pressningen pågår nästan dygnet runt. Vi är själva på plats och köper druvor från Tyskland, Frankrike och Ungern. Dessa kör vi hit med kylbilar till Gamlestaden.

Sadlade om efter en karriär som fotbollsproffs

Kenneth Gustafsson berättar att vintillverkningen snart går in i vinterdvala men att den intensifieras igen under våren då de har fullt upp med att blanda och buteljera. Han visar upp en av deras egenproducerade flaskor.

– Vår vinmakare Erik Jonsson gör även några limited edition. Den första årgången vin som någonsin gjorts i Göteborg. Så nu finns en liten chans att köpa något som är historiskt. Du kan även komma hit till restaurangen och uppleva vinet på plats.

Men hur började allt? 2007 beslutade sig Kenneth Gustafsson sig för att ägna sig åt något annat vid sidan om sin karriär som fotbollsproffs och började med vinimport. Inspirationen kom från Oregon och Portland när han letade viner åt en norrman som var i startgroparna för att öppna ett stort hotell i centrala Göteborg, norrmannen var Petter Stordalen.

– Under de här resorna föddes idén, jag ställde mig frågan varför vi inte har mikrovinerier i vår stadsmiljö som i Portland, vi har ju många bra mikrobryggerier för öl.

Här tillverkas vin på den franska Syrahdruvan.

Ser förbättringspotential i området

Gamlestaden är en klassisk industri- och arbetarstadsdel, här finns SKF, Gamlestadens fabriker och snart byggs 8000 nya bostäder i området. Gräv där du står var också mottot när Kenneth Gustafsson valde slakthusområdet för sin verksamhet.

– Här finns mycket historia av att tillverka saker, framförallt mat. Och när man tittar på andra slakthusområden i världen har de transformerats till härliga mat- och restaurangområden. Kødbyen i Köpenhamn och Meatpacking district i New York är ju de mest kända exemplen.

Kenneth Gustafsson ser gärna att fler restauranger öppnar i området, men också mer av den småskaliga produktionen.

– Drömmen är att komma hit och handla mer över disk, köpa sitt kött, sin ost och en kafferostare. Ett bageri, ett vineri och bryggeri, så att det blir ett schysst saluhallsområde. Kanske också ta bort bilarna härifrån och göra lite bra uteserveringar blandat med kulturverksamhet.

Bygg en arena här istället, här finns massa ödetomt. Nu står också många kommunala fastigheter tomma här.

Kritisk mot stadsplaneringen

Ska Göteborg växa måste vi också se oss som en större stad, Göteborg behöver fler mötesplatser menar han.

– För mig är Gamlestaden up and coming. Allt kan inte bara hända på Avenyn eller på ett evenemangstråk på 250 meter. I stora städer rör vi oss inte inom en kvadratkilometer. Bygg en arena här istället, här finns massa ödetomt. Nu står också många kommunala fastigheter tomma här, ett kommersiellt företag hade aldrig låtit det hända.


Han är kritisk till fler saker än tomma lokaler och menar att området trots många roliga och intressanta satsningar länge varit sönderbyggt av infrastruktur. Han har dock goda förhoppningar för såväl områdets som Wine Mechanics framtid. I dagsläget levererar Wine Mechanics till Systembolaget och cirka 50 andra restauranger i Sverige.

– Vi har dessutom precis exporterat vår första batch till Norge, 40 000 flaskor. Detta är första hållplatsen, vad som är nästa steg i Wine Mechanics historia återstår att se. Men det finns absolut möjlighet att ta ett sådant här koncept vidare. I Sverige eller utanför gränserna, det finns flera städer i norra Europa som skulle må bra av att ha ett eget vineri.

Wine Mechanics är medlemmar i Västsvenska Handelskammaren. Vi företräder över 2 900 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som våra medlemsföretag upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

Läs mer om medlemskap