Snabbguide: EU:s nya hållbarhetskrav

Vad är ESPR?

Det ska bli svårare för företagen att slänga osålda varor och lättare att för konsumenten att ta del av produktens ursprung. I del tre i vår artikelserie kring EU:s nya hållbarhetskrav lägger vi fokus på ESPR. En reglering för ökad cirkulär ekonomi.

ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation) är en av de kanske mest inflytelserika regleringarna i EU:s gröna giv där syftet är att bidra till en mer cirkulär ekonomi. Detta genom ökade krav på produktinformation och hårdare regler för svinn.

– ESPR kommer på sikt att omfatta alla produkter och industrier med vissa undantag, som till exempel mat och medicin. Till en början har EU gjort en bedömning av vilka industrier som beter sig värst i termer av cirkulär ekonomi och kommit fram till kläd- och skoindustrin. I ett nästa steg väntas även däckindustrin och möjligtvis kemikalier att omfattas, säger Nazrin Huseinzade, jurist på KPMG och expert på hållbarhetsfrågor.

En av nyheterna blir ett krav på digitalt produktpass. Varje fysisk produkt kommer därmed ha en digital tvilling som registreras i en EU-databas.

– Hur det kommer fungera tekniskt är inte klart än, men förmodligen blir det något typ av chip eller lättscannad kod där både konsumenter och myndigheter kommer att kunna ta del av produktens ursprung. Den offentliga sektorn i EU kommer även att kunna sätta ESPR som urvalskriterium i framtida upphandlingar.

Så motverkas svinn

För att motverka onödigt svinn inför EU ett förbud mot att förstöra osålda varor för alla företag inom textilbranschen. För resterande branscher åläggs i stället ett krav på redovisning av osålda varor och varför de eventuellt behöver förstöras.

Totalt kommer EU förhålla sig till 16 punkter med fokus på livslängd, farliga ämnen, möjligheten att återvinna, återvunnet material i produkten och energianvändning.

– I stort kommer kraven vara dels informationsbaserade som det digitala passet. Dels begränsande, till exempel gränser på ett visst ämne i en produkt. Medan andra ämnen dock kan komma att förbjudas helt.

Faktaruta ESPR


Vad: Reglering som syftar till ökad cirkulär ekonomi genom ökade krav på produktinformation och hårdare regler mot onödigt svinn. Utvidgning av nuvarande Ecodesign Directive.

När: EU-parlamentet röstar om det slutgiltiga förslaget under 2024. Förväntas bli lag samma år. Börjar gälla fullt ut 2027.

Vilka omfattas: I dagsläget främst kläd- och skoindustrin. Längre fram: alla.

Observera att detta inte är en komplett bild av ESPR. För den senaste informationen om ESPR besök EU-kommissionens webbplats.

 EU-kommissionen Ecodesign for Sustainable Products Regulation

Läs de andra delarna i serien: CSRD, CSDDD, CBAM

KURSER I HÅLLBARHET

Vill du ta nästa steg i ditt företags klimat- och hållbarhetsarbete? På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi en rad olika kurser på området, men kan också skräddarsy en utbildning efter ditt företags behov. Hos oss finns också möjligheten att utbyta erfarenheter med andra chefer och ledare i våra chefsnätverk med fokus på hållbarhet.

Vilken kurs passar dig?