Snabbguide: Eu:s nya hållbarhetskrav

Vad är CSRD?

Hållbarhetskraven från EU ökar med nya regleringar och direktiv för företag att agera på. I en artikelserie reder vi ut några av de viktigaste förändringarna med hjälp av Marie Baumgarts och Nazrin Huseinzade från KPMG. Först ut är CSRD.

EU är en av de allianser i världen som har störst fokus på hållbarhet. Med hjälp av flera lagstiftningspaket är målet att uppnå klimatneutralitet senast år 2050. Redan år 2030 ska unionen ha ska minskat utsläppen av växthusgas med 55 procent jämfört med 1990 års nivåer och på så sätt nå 1,5-gradersmålet inom Parisavtalet.

– Enligt EU behöver regleringarna gå upp för att utsläppen ska gå ner. Går utsläppen upp så skärps regleringarna, och det är det vi upplever just nu. Nu är klimatet tongivande eftersom det är där marknaden är mest mogen. Med det sagt kommer det även att bli mer fokus på social hållbarhet och governance framöver, säger Marie Baumgarts, partner och hållbarhetsexpert på KPMG.

De kommande regleringarna och direktiven är omfattande och fokuserar på flera olika områden. Vissa krav är mer praktiska och relaterar till företagens produktion och dagliga verksamhet medan andra är mer inriktade på kommunikation och redovisning.

Ett av de mest omskrivna direktiven och det som kanske flest företag kommer behöver förhålla sig till är CSRD.

CSRD – ett övergripande direktiv

CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive. Det är ett av de mest övergripande direktiven inom hållbarhet och kommer på sikt att omfatta alla företag, oavsett bransch.

Direktivet innebär att företag behöver rapportera enligt en europeisk hållbarhetsstandard, som kallas European sustainability reporting standards (ESRS). Syftet är att skapa en högre tillförlitlighet och transparens mellan företag och andra intressenter.

– Med CSRD höjer EU ribban för redovisning dels för att göra det enklare att jämföra resultaten, dels för att det bidrar till en högre kvalitet. Tidigare har hållbarhetsredovisningen inte gått igenom samma kvalitetssteg som den finansiella redovisningen, men nu vill EU att den ska gå igenom en liknande kvalitetskontroll och därmed få samma bärighet, säger Marie Baumgarts.

Med CSRD redovisar de företag som omfattas, samma typ av uppgifter. I dessa behöver de både se till den egna verksamheten och till värdekedjan. Detta då kraven både innebär att man redovisar allt från företagets hållbarhetsstrategi och riskhantering till dess inverkan på sin omvärld, med exempelvis koldioxidutsläpp.

Faktaruta CSRD


VAD: EU-direktiv med ökade krav på hållbarhetsredovisning. Ersätter NFRD (Non Financial Reporting Directive), EU:s nuvarande riktlinjer för icke-finansiell rapportering.

TID OCH OMFATTNING: Direktivets omfattning och införande diskuteras nu och kan komma att ändras, men är planerat att ske stegvis för olika bolag.

1 januari 2024 berör CSRD NFRD-bolag inom EU, med undantag för Sverige där regeringen föreslagit att starten ska senareläggas till år 2025.

1 januari 2025: Från detta datum gäller CSRD för stora bolag som uppfyller två av följande tre kriterier: 1. Fler än 250 anställda. 2. Omsätter mer än 40 miljoner euro, 3. Eller mer än 20 miljoner euro i balansomslutning.

1 januari 2026: Små och medelstora börsnoterade företag samt mindre och icke-komplexa kreditinstitut.

1 januari 2028: Företag utanför EU med en omsättning på 150 miljoner euro inom unionen, samt minst ett dotterbolag eller filial i EU.

Observera att detta inte är en komplett bild av CSRD och att vilka företag som berörs och när kan komma att ändras. Läs mer och håll dig uppdaterad via Finansinspektionens webbplats.

Finansinspektionen: Hållbarhetsregler

Läs del 2 i snabbguiden: Vad är CSDDD?

Kurser i hållbarhet

Vill du ta nästa steg i ditt företags klimat- och hållbarhetsarbete? På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi en rad olika kurser på området, men kan också skräddarsy en utbildning efter ditt företags behov. Hos oss finns också möjligheten att utbyta erfarenheter med andra chefer och ledare i våra chefsnätverk med fokus på hållbarhet.

Vilken kurs passar dig?