Snabbguide: EU:s nya hållbarhetskrav

Vad är CSDDD?

Tidigare har mycket av företagens hållbarhetsarbete i EU skett på frivillig basis. Nu väntar förändring. I del två i vår serie om EU:s nya hållbarhetskrav tar vi oss an CSDDD. Ett direktiv där företagen behöver identifiera och åtgärda hållbarhetsrisker i hela värdekedjan.

CSDDD står för Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Med direktivet behöver företag ta större hållbarhetsansvar för hela värdekedjan. Även om CSDDD omfattar miljömässig hållbarhet är det sociala frågor och mänskliga rättigheter som är i fokus.

– Rent praktiskt innebär direktivet att företag åtar sig att identifiera, bedöma, utvärdera och prioritera potentiella risker och faror för alla inblandade i sin värdekedja. Samtidigt förbinder sig företagen att åtgärda dessa genom att antingen förhindra dem eller, om de redan påverkar värdekedjan, att minska dess effekt, säger Nazrin Huseinzade, jurist på KPMG och expert på hållbarhetsfrågor.

Syftet med det nya direktivet är i förlängningen att stoppa företag som påverkar miljö och mänskliga rättigheter negativt.

Sker under tillsyn

Det som skiljer CSDDD från tidigare liknande ramverk, från exempelvis FN och OECD, är att det inte sker på frivillig basis utan under tillsyn och att regelbrott kan innebära konsekvenser för företagen.

– Skulle företag misslyckas med sina åtgärder kan de som drabbas dra verksamheten inför rätta i en EU-domstol. Dessutom kan företagen tvingas betala böter motsvarande upp till fem procent av den årliga omsättningen. CSDDD kan också komma att användas som ett kriterium av den offentliga sektorn i framtida upphandlingar.

Handelskammarens första del i serien om EU:s nya hållbarhetskrav handlar om CSRD. En del av inom CSDDD är kraven på redovisning och att kommunicera ut sitt arbete, precis som CSRD. Det innebär att företagen som redovisar enligt CSRD redan har uppfyllt sitt åtagande inom CSDDD.

Faktaruta CSDDD


VAD: Direktiv med krav på genomlysning av företaget, en så kallad due dilligence, med fokus på hållbarhet.

NÄR: CSDDD antas 2024 och implementeras i nationell lagstiftning under två år för att träda i kraft 2027.

VILKA OMFATTAS: CSDDD införs stegvis för olika typer av företag.

2027: Företag inom EU med fler än 5000 anställda samt en global omsättning på över 1,5 miljarder euro. Företag utanför EU med en omsättning över 1,5 miljarder euro genererad inom EU.

2028: Företag inom EU med fler än 3000 anställda samt en global omsättning på över 900 miljoner euro. Företag utanför EU med en omsättning över 900 miljoner euro genererad inom EU.

2029: a) Företag inom EU med fler än 1000 anställda samt en global omsättning på över 450 miljoner euro. Företag utanför EU med en omsättning över 450 miljoner euro genererad inom EU.
b) Franchisegivare och licensgivare inom EU med 22,5 miljoner euro i royalties samt en global omsättning på 80 miljoner euro. Franchisegivare och licensgivare utanför EU med 22,5 miljoner euro i royalties samt en omsättning på 80 miljoner euro genererad inom EU

Observera att detta inte är en komplett bild av CSDDD. För den senaste informationen om CSDDD besök EU-kommissionens webbplats.

EU-komissionen: Corporate sustainability due diligence

Läs del 1: EU:s nya hållbarhetskrav: CSRD

Kurser i hållbarhet

Vill du ta nästa steg i ditt företags klimat- och hållbarhetsarbete? På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi en rad olika kurser på området, men kan också skräddarsy en utbildning efter ditt företags behov. Hos oss finns också möjligheten att utbyta erfarenheter med andra chefer och ledare i våra chefsnätverk med fokus på hållbarhet.

Vilken kurs passar dig?