Vad är CBAM?
I dag finns exempel på företag som flyttar utsläppstung produktion utanför EU för att sedan importera tillbaka samma varor till kontinenten. Allt för att slippa regler och avgifter. I fjärde delen av artikelserien om EU:s nya hållbarhetskrav pratar vi CBAM. EU:s nya sätt att angripa ökade utsläpp.
CBAM står för Carbon Border Adjustment Mechanism och är en klimatavgift för företag som importerar CBAM-varor från länder utanför Europa. Under övergångsfasen som pågår just nu innebär CBAM att berörda företag behöver rapportera varornas koldioxidutsläpp, men från och med 1 januari 2026 behöver de ange och köpa certifikat för dessa.
– Fram till i dag har EU:s utsläppshandel EU ETS (EU Emissions Trading System) där företag har kunnat köpa och sälja utsläppsrättigheter, fungerat väl. Reglerna har inneburit att för varje ton CO2-utsläpp utöver de tillåtna värdena företagen producerat har det även funnits ett medföljande krav på inköp av ett begränsat antal utsläppsrätter, förklarar Nazrin Huseinzade, jurist på KPMG och expert på hållbarhetsfrågor.
Det har därför hela tiden funnits ett ekonomiskt incitament på att hålla utsläppen nere för de egna företaget.
– Men eftersom regleringen endast varit applicerbar på företag inom EU och EFTA (Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein) har det funnit flera exempel på företag som flyttat sin utsläpps-tunga produktion utanför EU:s gränser för att sedan importera produkterna tillbaka in till EU och därmed skaffat sig en ekonomisk fördel.
Med CBAM kommer företag som importerar åläggas en avgift som motsvarar avgiften i EU ETS. Undantag görs dock för företag som redan betalar en liknande avgift i landet de producerar. På så vis skapas en rättvisare konkurrenssituation, samtidigt som man minskar utsläppen av växthusgaser.
Faktaruta CBAM
Vad: En avgift för koldioxidutsläpp för företag som importerar varor utanför Europa. Ersätter EU:s utsläppshandel EU ETS, EU Emissions Trading System.
När: Sedan 2023 och fram till 2025 pågår övergångsfasen, vilket innebär krav på redovisning av berörda företag, men inga betalningskrav. Från och med 1 januari 2026 behöver de ansöka om och köpa CBAM-certifikat.
Vilka omfattas: Inledningsvis de som importerar varor av el, järn och stål, cement, aluminium, gödsel och vätgas. I dagsläget diskuterar EU att utvidga antalet branscher.
Observera att detta inte är en komplett bild av CBAM. Naturvårdsverket har som uppgift att se till så att CBAM följs i Sverige. På deras hemsida finns utförlig information om det nya regelverket, rapporeringsregler och vilka varor som berörs.
Läs mer: Naturvårdsverket om CBAM
Läs mer om EU:s nya hållbarhetskrav: CSRD, CSDDD, ESPR
KURSER I HÅLLBARHET
Vill du ta nästa steg i ditt företags klimat- och hållbarhetsarbete? På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi en rad olika kurser på området, men kan också skräddarsy en utbildning efter ditt företags behov. Hos oss finns också möjligheten att utbyta erfarenheter med andra chefer och ledare i våra chefsnätverk med fokus på hållbarhet.