Tullar väcker oro bland företagen

Företag förbereder sig på ökade affärsrisker när USA inför nya tullar. En ny undersökning från Västsvenska Handelskammaren visar att fyra av fem svarande företag förväntar sig negativa effekter – både på lönsamhet och framtida affärsplaner.

Undersökningen, med svar från 152 företag visar att tydligast är oron för ökade kostnader. Mer än hälften av företagen i undersökningen uppger att tullarna riskerar att leda till högre kundpriser och minskade marginaler. Även investeringar, tillväxtplaner och relationer med affärspartners bedöms kunna påverkas.

– Besluten i USA, världens största ekonomi, får direkta konsekvenser för Västsverige, som är landets ledande exportregion. Resultaten bekräftar bilden av ett exportberoende näringsliv som påverkas av ökad protektionism och ett mer oförutsägbart handelsklimat, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Även EU:s motåtgärder oroar

Utöver de amerikanska tullarna ser många företag en risk i att EU:s svar kan slå tillbaka mot dem själva. Särskilt de företag med stor andel export är oroade för möjliga följdeffekter.

Vi förstår att EU måste svara med motåtgärder

– Vi förstår att EU måste svara med motåtgärder, men ser positivt på att man hela tiden arbetar för att undvika en eskalering och påtalar vikten av en fri och öppen handel, säger Johan Trouvé.

Avvaktande hållning, men viss omställning

Under de senaste åren har världshandeln varit i gungning flertalet gånger, så som vid Brexit, pandemin och Trumps första bandatperiod. Undersökningen visar att många företag därför redan har vidtagit åtgärder för att minska sin sårbarhet. Genom att bredda sina exportmarknader och diversifiera värdekedjor har de ökat sin motståndskraft. Samtidigt planerar de flesta inga omedelbara förändringar, istället väljer man att följa utvecklingen noga.

Få företag ser ökad produktion i USA som ett alternativ, men ett av fem svarande uppger att de planerar att fokusera mer på andra exportmarknader framöver.

Företagen lyfter särskilt tre områden som riskerar att påverkas negativt:

  • Störningar i leverantörskedjor

  • Osäkerhet kring globala handelsavtal

  • Ökad administrativ börda och komplexare regelverk

Många uttrycker även oro för förändrade valutakurser.

– Det här understryker vikten av ett stabilt och öppet handelsklimat. Sveriges konkurrenskraft bygger på export och internationella affärer. När det globala regelverket ruckas, påverkar det hela vår ekonomi, avslutar Johan Trouvé.

Behöver du hjälp i internationella handelsfrågor?

På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av internationell handel och ett globalt nätverk av marknadsexperter. Vi erbjuder allt från personlig rådgivning till kurser och nätverk inom export och import. Har du frågor om hur det nya läget påverkar ditt företag, tveka inte att kontakta oss. 

Läs mer om internationell handel