
Skapa stressfria kontor med neurodesign
Tänk om ditt kontor kunde hjälpa dig att prestera bättre, känna dig mindre stressad och bli mer kreativ? Med neurodesign utformas kontor för att stötta hjärnans sätt att arbeta, vilket påverkar såväl vårt välmående som vår prestation.
Hur vi inreder vår arbetsmiljö påverkar oss mer än vi kanske tror. Färger, former och ljus kan antingen stötta vår koncentration och kreativitet – eller leda till stress och mental trötthet. Neurodesign är ett tvärvetenskapligt område där design, psykologi och neurovetenskap möts för att skapa miljöer där människor mår och presterar bättre.
– Vår hjärna är utvecklad för ett liv på savannen, men vi lever i en helt annan miljö idag. Genom att förstå och anpassa oss till hur hjärnan fungerar kan vi skapa miljöer utifrån människors behov i olika situationer, till exempel för att främja fokus eller göra oss mer kreativa, säger Isabelle Sjövall, neurodesigner och hjärnforskare.

Så påverkas hjärnan av kontorsmiljön
Hjärnan arbetar ständigt med att tolka sin omgivning för att upptäcka eventuella hot eller förändringar – en biologisk funktion som en gång var avgörande för vår överlevnad. I dagens kontorslandskap, som ofta innefattar både visuella och akustiska distraktioner, kan det bli mycket intryck för hjärnan att hantera.
– Många tror att man kan tänka bort om det är stökigt runtomkring en, men det är inte riktigt sant. Att tänka bort något blir en aktiv handling för hjärnan, vilket tar kognitiv kapacitet från andra delar och vi får svårt att koncentrera oss.
I användningen av neurodesign i kontorsmiljö är det ofta viktigt att tillgodose hjärnans behov av fokus och koncentration, men lika betydelsefullt kan vara att främja kreativitet och gemenskap, förklarar Isabelle Sjövall.
– Och det vi behöver för att vara fokuserade är inte alltid samma som vi behöver för att vara kreativa. Därför behöver vi skapa miljöer som stöttar olika syften.
Neurodesign i praktiken
Hur kan vi då använda neurodesign för att skapa en arbetsplats som främjar både prestation och välbefinnande? Allra viktigast är tillförandet av naturliga element, säger Isabelle Sjövall.
Naturen har en stark inverkan både för att främja kreativitet, återhämtning och stressreduktion.
– Inom neurovetenskapen och min egen forskning ser vi att naturen har en stark inverkan både för att främja kreativitet, återhämtning och stressreduktion. Det kan handla om allt från att placera skrivbord nära fönster med utsikt över grönska, till att integrera växter, naturmaterial som trä och rundade organiska former i interiören.
På samma sätt är en belysning som stödjer kroppens dygnsrytm en viktig aspekt av neurodesign. Ljuset påverkar inte bara hur fokuserade vi är under dagen utan också hur vi återhämtar oss på kvällen och sover på natten.
– Human centric lighting är ett begrepp inom belysning som efterliknar naturens ljusförändringar. På morgonen och förmiddagen är ljuset ofta kallare och drar mot blått, mitt på dagen är det vitare, för att övergå till gult och rött mot kvällen. Utsätts du får blått ljus på morgonen ger det goda förutsättningar för bibehållen energi under arbetsdagen, men sker det för sent så kan det påverka det melatoninutsöndringen och du får svårt att somna.
Genom att följa dessa naturliga skiftningar skapar vi alltså en miljö som stödjer både energi och återhämtning, menar Isabelle Sjövall. Undvik också vassa former och skarpa färger som rött, orange och gult, vilket kan trigga hjärnans larmsystem och bidra till en ökad stressnivå.
Neurodesign i Borås – en framtidssatsning
Nu tar Västsvenska Handelskammaren steget in i framtidens kontorsdesign genom att tillämpa neurodesign på vår mötesplats i Borås. Under våren arbetar Isabelle Sjövall tillsammans med inredningsföretaget Joy of Plenty för att inreda vår nya lokal med dubbelt så stora ytor.
– Vi är mitt i designprocessen, men det vi har tittat på så här långt är belysningen som vi kommer optimera utifrån forskningen. I kommande steg ligger fokus på materialval, färg och form. Vissa ytor kommer designas för kreativitet och andra för fokus och gemenskap. Men den röda tråden är definitivt att ta in naturinspirerad design.
Är du nyfiken på hur ett neurodesignat kontor ser ut i verkligheten, välkommen att kika förbi oss i Borås senare i år.
3 förändringar som kan göra stor skillnad
Vill du förbättra din arbetsmiljö med neurodesign? Här är tre steg att börja med:
- Öka exponeringen av natur. Det kan vara i form av gröna växter, användning av naturmaterial som trä och mjuka organiska former.
- Se över belysningen. Arbetsplatser vid fönster har en positiv inverkan på dygnsrytmen genom att man blir piggare på dagen och får lättare att somna på kvällen. Har du möjlighet att byta ut din belysning så satsa på human centric lighting.
- Tillgodose att det finns miljöer utifrån olika uppgifter. Kognitivt krävande uppgifter kräver en plats fri från visuella och akustiska distraktioner. För kreativa uppgifter har det en positiv inverkan att vistas i miljöer med koppling till naturen.
Få fler insikter som stärker ditt företag
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, kunskap och verktyg för att navigera i framtidens näringsliv. Vi delar insikter om ledarskap, företagande och det som formar ett starkare Västsverige.