Så hanterar du komplexa situationer på jobbet

När människor arbetar tillsammans uppstår ibland friktion. Men med ett nyfiket och utforskande förhållningssätt kan även utmanande situationer bli en väg till utveckling. Samtalsledaren Martin Sande ger dig verktygen för att skapa klarhet i komplexa frågor.

Olika viljor och intensiva diskussioner är en naturlig del av arbetslivet. Ofta löser sig situationer snabbt, men när perspektiven skiftar och känslor blandas in kan friktionen växa till något större.

Martin Sande, medgrundare till konsultföretaget Dialogues, arbetar dagligen med att konstruktivt hantera spänningar i organisationer – alltid med dialog, samskapande och tillit som grund.

– Det som gör att en fråga blir komplex är att vi alla är människor som ser på världen utifrån vårt eget perspektiv. När vi kan erkänna det blir det lättare att förstå varför det ibland skaver – och hur vi kan komma vidare tillsammans.

Vad skiljer en komplex fråga från en komplicerad?

Att förstå skillnaden mellan komplicerade och komplexa frågor är ett första steg i att hantera dem. Enligt Martin Sande är en komplicerad fråga linjär – medan en komplex är diagonal.

– Komplicerade problem har ofta tydliga lösningar. Det kan handla om att införa ett nytt IT-system. Det är tekniskt svårt, men med rätt expertis går det att lösa. Komplexa situationer däremot påverkas av relationer, känslor och förtroende – och rör sig i alla riktningar. Här finns sällan en enkel lösning.

Exempelvis kan det handla om hur olika resultat ska tolkas. Hur klimatet på en arbetsplats upplevs eller vilka prioriteringar en organisation bör göra. Ekonomiavdelningen har sin syn, marknadsavdelningen en annan – och spänningarna kan finnas både mellan och inom grupper.

Förståelse kräver flera perspektiv

I en komplex situation finns inga färdiga facit. Istället handlar det om att skapa delaktighet och bygga förståelse mellan parterna.

– Ska en avdelning läggas ner kan det få konsekvenser i form av allt från att nya processer ska införas till att vissa tjänster ersätts med andra. I en sådan situation behöver alla perspektiv komma upp på bordet. Annars är risken stor att beslut uppfattas som överkörningar, vilket skapar långvariga sår i organisationen.

Så förebygger du friktion i organisationen

Samtidigt påpekar Martin Sande att det finns sätt att både hantera och förebygga onödiga spänningar. Dels behöver man vara medveten om att människor tenderar att gruppera sig med dem som tycker lika. Dels handlar det om att agera på rätt sätt i tid.

– Komplexa problem kräver gemensamt ansvarstagande. Därför är det avgörande att ledare aktivt främjar dialog mellan olika delar av organisationen, och att vi är lyhörda för signaler på friktion innan de blir destruktiva.

I exemplet med en omorganisation kan en ledningsgrupp fråga sig ”Hur genomför vi påtagliga organisatoriska förändringar samtidigt som vi tar tillvara på medarbetarnas intressen”. Först då kan vi öka förståelsen och närma oss en gemensam lösning, menar Martin Sande.

– Genom att vara nyfiken och handlingskraftig samtidigt som du visar sårbarhet kan du åstadkomma mirakel, avslutar han.

Tre tips till dig som ledare


  1. Acceptera komplexiteten. Försök inte förenkla en situation som i grunden är komplex – det förminskar människors upplevelser.
  2. Agera tidigt. Ju tidigare spänning adresseras, desto större är chansen att vända den till något konstruktivt.
  3. Främja dialog. Bjud in till samtal där alla berörda parter får bidra. Var nyfiken och lyssna.
Utveckla ditt ledarskap med oss

Vill du utvecklas som ledare och få verktyg för att hantera utmanande situationer i din organisation? Västsvenska Handelskammaren erbjuder både ledarskapsutbildningar och chefsnätverk där du får diskutera dina utmaningar tillsammans med andra.

Läs mer om Ledarskapsutveckling