Avskogningsförordningen (EUDR) - Så berörs du
Snart introducerar EU ett nytt direktiv – avskogningsförordningen (EUDR). Med EUDR blir det förbjudet att handla med varor som bidrar till avskogning och skogsförstörelse. Berörs ditt företag? Då är det hög tid att förbereda sig nu.
Avskogningsförordningen är ett hållbarhetsdirektiv från EU med målet att minska unionens bidrag till avskogning och skogsförstörelse världen över. Båda är viktiga orsaker till förlust av biologisk mångfald och utsläpp av växthusgaser.
– Genom att sätta stopp för handel av varor kopplade till avskogning och skogsförstörelse vill EU minska sin klimatpåverkan och samtidigt bidra till att bevara den biologiska mångfalden. Det är ett av många initiativ som kommer nu och som handlar om hur vi ska få en mer hållbar utveckling och produktion, säger Jennie Sverker från Skogsstyrelsen, som är ansvarig myndighet för avskogningsförordningen.
Vilka produkter omfattar EUDR?
Avskogningsförordningen (EUDR) ersätter timmerförordningen och inkluderar både produkter och råvaror. Till skillnad från den tidigare förordningen omfattas fler trä- och pappersprodukter än tidigare, samt soja, oljepalm, kakao, kaffe, nötkreatur och gummi.
Enligt studier är det dessa produkter som driver på avskogning i tropiska områden mest
– Enligt studier är det dessa produkter som driver på avskogning i tropiska områden mest, och som vi också konsumerar mycket av i EU. Idag ser vi till exempel att jordbruket bidrar mer till avskogning än skogsbruk.
Med avskogning menas således skogsmark som omvandlats till jordbruksmark och inte för exempelvis bostadsbyggande. Skogsförstörelse avser å sin sida omvandlingen av urskog till planterad skog, samt av urskog och naturlig skog till skogsplantage eller till träd- och buskmark.
Hur påverkar EUDR ditt företag?
Med avskogningsförordningen får produkter eller råvaror som orsakat avskogning eller skogsförstörelse inte produceras, importeras eller säljas inom EU. Det får inte heller exporteras från unionen.
– För att handla med produkter som omfattas av förordningen behöver de vara avskogningsfria, ha producerats i enlighet med relevant lagstiftning i produktionslandet, samt omfattas av en förklaring om tillbehörlig aktsamhet, förklarar Jennie Sverker.
Vilka åtgärder du som företag behöver göra beror dels på hur stort företaget är, dels på vilken roll ni har. Inom förordningen skiljer man på verksamhetsutövare och handlare. Verksamhetsutövare är den som första gången tar en vara till EU:s inre marknad; en importör eller exportör, men också den som producerar något inom EU. Medan handlare är den som tillhandahåller en produkt i unionen, det vill säga en återförsäljare.
– Verksamhetsutövare är de som har striktast krav att leva upp till. Då måste du bland annat ha ett system för tillbörlig aktsamhet, vilket innebär att ni har arbetsrutiner och mallar för hur ni systematiskt arbetar med att leva upp till kraven i förordningen. Ni behöver till exempel samla in dokumentation för era produkter som visar på spårbarhet, ursprung och legalitet.
Förbered ditt företag
Att få grepp om all information avseende ursprunget på varan är en utmaning för många företag. Ofta hanteras en vara i flera led innan den kommer fram till den part som agerar som exportör eller importör. Det är komplext, konstaterar Jennie Sverker och hennes kollega Belinda Christensen som får många frågor på området.
– Särskilt när det gäller sammansatta produkter som pappersmassa kan det vara svårt. En ytterligare utmaning är bulkhanteringen, att produkter samlas upp i bulk och sedan fördelas på olika ställen. Verklighetens leveranskedjor är ju inte spikraka.
Förordningen är tänkt att träda i kraft 30 december 2024, men efter kritik från bland annat berörda branscher gällande förutsättningarna för implementering, föreslog EU-kommissionen i oktober att den senareläggs ett år. Med stor sannolikhet blir det så, men oavsett bör företag redan nu påbörja det förberedande arbetet. Inte minst när det gäller spårbarheten.
– Det kommer ett flertal förordningar nu som kräver att man behöver visa någon form av tillbörlig aktsamhet och ha en process för detta. Många krav kan också påminna om varandra även om de uttrycks på olika sätt. Så kan man ta ett helhetsgrepp om sina system så har man nog mycket att vinna på det, säger Jennie Sverker.
3 steg för att förbereda ditt företag för EUDR
- Omfattas ditt företag? Identifiera din vara i avskogningsförordningen utifrån tullkoden för att se om den omfattas. Därefter behöver du ta reda på vilken roll ditt företag har då kraven på verksamhetsutövare respektive handlare skiljer sig. Likaså spelar företagets storlek roll.
- Kartlägg leveranskedjor. Ta reda på var råvaran i din vara har producerats.
- Se över dina system. Är du verksamhetsutövare behövs ett system för tillbörlig aktsamhet. Hos stora företag behövs också en ansvarig person på företaget för att hantera frågan.
Uppdaterad information om avskogningsförordningen finns på Skogsstyrelsens webbplats, där du även hittar aktuella länkar till EU-kommissionen: Skogsstyrelsen
Källa: Skogsstyrelsen
NYHET! KURSER OM CBAM OCH EUDR
Vill du veta mer om hur du förbereder ditt för EUDR och andra hållbarhetsdirektiv? Vår senaste kurs vänder sig till dig som importör och är till för att underlätta för dig att uppfylla krav kopplade till CBAM och EUDR. Här får du bland annat insikt i hur du skickar in en korrekt CBAM-rapport och undviker affärsrisker kopplade till avskogning. Läs mer och anmäl dig nedan.
Kurs 20 feb 2025