Så arbetar företagen med hållbarhet
Företagen i vår del av Sverige driver den gröna omställningen framåt, men mycket arbete kvarstår. En ny rapport belyser framgångar, utmaningar och vad som krävs för att accelerera utvecklingen.
Hållbarhetsfrågan är en av vår tids största utmaningar och avgörande för Västsveriges och Sveriges konkurrenskraft. Med EU:s mål om att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer, är tiden knapp.
– Näringslivet i Västsverige har kommit långt, men vi behöver öka takten. Det måste skapas bättre förutsättningar för företagen att arbeta med hållbarhetsfrågor, säger Camilla Kinnear, ansvarig för klimat- och hållbar utveckling på Västsvenska Handelskammaren.
Det måste skapas bättre förutsättningar för företagen att arbeta med hållbarhetsfrågor
För att förstå företagens hinder i hållbarhetsarbetet och bidra till en lösning har vi i samarbete med 2050 Consulting och tre andra handelskammare, tagit fram en gemensam rapport. Baserad på svar från 441 företag och en analys av de 120 största, visar den hur företag i södra Sverige arbetar med hållbarhet, vilka hinder de möter och vad som krävs för att ta nästa steg.
Ett exempel från verkligheten
Ett av företagen som medverkar i rapporten är fastighetsbolaget Vasakronan. Genom investeringar i hållbara energikällor och målmedvetet arbete har de skapat verklig förändring. De har mer än halverat energianvändningen i sina fastigheter sedan 2009 och minskat koldioxidutsläpp i befintlig förvaltning med 90 % jämfört med 2006.
– För oss är det självklart att arbeta med hållbarhet, det är ett uppdrag från våra ägare och även ekonomiskt lönsamt. Vi sparar pengar på minskad energiförbrukning och blir mer relevanta för kunder då fler efterfrågar mer hållbara lösningar, säger Kristina Pettersson Post, chef Vasakronan Göteborg.
Fastighetsbolaget är ett exempel på hur näringslivet investerar för framtiden. Men precis som för många andra företag i regionen upplever de hinder på vägen.
Ska vi lyckas uppnå våra gemensamma klimatmål kan vi inte vänta utan behöver göra åtgärder varje år
– För att minska utsläppen i byggproduktionen arbetar vi nu med att öka användningen av återbruk, men en stor utmaning är att få i gång en återbruksmarknad för byggmaterial. Sedan har vi också en plan- och bygglag som baseras på att man installerar nya produkter, säger Kristina Pettersson Post och fortsätter;
– Vi behöver också en långsiktig politik för att veta vad vi har att förhålla oss till när vi investerar. Ska vi lyckas uppnå våra gemensamma klimatmål kan vi inte vänta utan behöver göra åtgärder varje år. Då behöver vi veta att de investeringar vi gör inte blir förgäves vid ett regeringsskifte. Det är inte hållbart för någon.
Rapportens nyckelresultat
Vasakronans berättelse är en del av den bredare bild som rapporten målar upp. Den visar att omställningen är beroende av både innovation från näringslivet och samarbete med politiken för att öka takten.
Det främsta behovet som företagen, enligt enkätsvaren, uppger för att påskynda hållbarhetsarbetet är långsiktiga och blocköverskridande politiska beslut som skapar trygghet för investeringar. Utbyggnad av infrastruktur, elnät och fossilfri energiproduktion pekas ut som särskilt kritiska områden. Bättre styrmedel och snabbare tillståndsprocesser behövs också, inte minst för projekt inom förnybar energi och cirkulära affärsmodeller.
– Genom samverkan och initiativ som exempelvis ACCEL, Rådet för industrins omställning och Klimatlöftet Företag har vår region kommit långt, men nu måste den nationella politiken steppa upp och ge rätt förutsättningar. Vi står inför den största industriella omställningen i modern tid, satsar vi inte nu kommer investeringarna hamna i andra delar av världen, säger Camilla Kinnear.
Rapporten speglar också en oro hos företagen kopplat till kompetensbehov i samband med den gröna omställningen. Det kan vara allt från kunskap om att anpassa sin verksamhet till cirkulär ekonomi, till EU:s nya regelverk som ökar kraven på hållbarhetsrapportering.
På gång: seminarier och kurser inom hållbarhet
Möjligheter för företag
Trots utmaningarna är engagemanget i södra Sverige stort. Nästan hälften av de 120 största företagen i rapporten, har klimatmål som överensstämmer med Parisavtalet och över 60 procent av de 441 tillfrågade företagen arbetar aktivt med energieffektiviseringar.
Många företag ser möjligheter i den gröna omställningen, som att stärka sin marknadsposition och attrahera nya kunder och talanger. Med rätt stöd kan Västsverige bli en föregångare i hållbarhetsarbetet.
– EU:s gröna giv och 55 % paketet innebär stora utmaningar, men också möjligheter för företag som ligger steget före. Med rätt politiskt ledarskap, långsiktiga satsningar och stöd kan Sverige bli ett föregångsland och dra nytta av de konkurrensfördelar som omställningen skapar, avslutar Camilla Kinnear.
Vad kan ditt företag göra?
Att bidra till den gröna omställningen är en affärskritisk fråga. De företag som agerar nu stärker både sin konkurrenskraft och sitt förtroende hos kunder och partners. Här är tre tips till dig som ännu inte kommit i gång:
- Led från toppen. Hållbarhet är en strategisk fråga som börjar i ledning och styrelsen. Sätt konkreta mål, skapa en åtgärdsplan, följ upp systematiskt och mät era resultat.
- Engagera hela organisationen. Gör hållbarhet till en del av företagets kultur. Små åtgärder, som att minska resursförbrukning och välja miljömärkta material, kan vara början på en större resa mot hållbara affärsmodeller. Medarbetare som känner sig delaktiga bidrar till långsiktiga resultat.
- Samarbete är en framgångsfaktor. Många företag ser samverkan som nyckeln till att utveckla cirkulära affärsmodeller och gemensamma lösningar för framtiden. Genom att delta i nätverk och samarbeten kan företag lära av varandra och skapa affärsmöjligheter tillsammans.
VILL DU VETA MER?
Vill du veta mer om hur företagen i södra Sverige arbetar med hållbarhet, vad som driver arbetet och vad som krävs för att ta nästa steg? I vår rapport får du ta del av insikter, utmaningar och näringslivets krav på politiken för att accelerera omställningen.