Reflektion – en väg till balans i arbetslivet

Varje dag fattar vi tusentals beslut. I kombination med krav och ansvar kan det snabbt leda till stress. Genom reflektion kan vi skapa balans, självinsikt och stärka vårt ledarskap – en investering för både dig själv och ditt team.

Stress är en stor utmaning i dagens arbetsliv. Enligt en undersökning från &frankley upplever åtta av tio medarbetare regelbunden stress, och många uppfattar sitt arbete som mer komplext än för bara fem år sedan. Men genom att prioritera reflektion kan vi inte bara hantera stressen bättre, utan också utvecklas som ledare. Det menar Victoria Berglund Öberg, coach & förändringsledare, på Effektiv Utveckling.

– Som egen företagare vet jag att arbetsuppgifterna aldrig tar slut och att stressen lätt gör sig påmind. Men ska du hålla i längden behöver du ta stress på allvar, säger hon.

Reflektion – ett verktyg för självinsikt

Reflektion handlar om att ta ett steg tillbaka, analysera situationer och lära sig av sina erfarenheter. Genom att reflektera kan vi upptäcka mönster i vad som stressar oss och aktivt arbeta med lösningar.

– En människa fattar cirka 35 000 beslut per dag, och 95 procent av dem sker automatiskt, förklarar Victoria Berglund Öberg. För att reflektion ska leda till lärande krävs det en aktiv tanke. Först när vi frågar oss vad vi vill lära av en situation kan vi skapa förändring.

– Precis som du går till gymmet för att hålla dig fysiskt stark behöver du prioritera din mentala hälsa. Se reflektion som en arbetsuppgift, lika viktig som allt annat på din agenda. Boka in det i kalendern och kom igång, säger Victoria Berglund Öberg.

Att ägna tid åt reflektion när arbetsuppgifterna samlas på hög är dock lättare sagt än gjort.

– När vi är stressade är det lätt att vi låter oss dras med och att vi får tunnelseende, men det vi verkligen behöver göra är att stanna upp och titta på vad det är som skaver. Vad säger det om hur jag mår och vad kan jag göra, även i det lilla, för att förändra det.

Läs mer: Bli bättre på självledarskap

Så gör du reflektion till en vana

Att integrera reflektion i vardagen kräver träning och struktur. Här är några sätt att börja:

  1. Skriv ner dina tankar. Det kan kännas som att man har 100 bollar i luften, men förvånansvärt ofta är de varianter på samma problem. Genom att skriva kan du tydligare se mönster, samtidigt som det fördjupar ditt lärande.
  2. Sätt av tid i kalendern. Om något inte är inbokat blir det inte av. Sätt av tid för reflektion, exempelvis varje fredag förmiddag. Börja med att fundera över vad som gjort starkast intryck på dig under veckan. Vad vill du göra mer av och vad vill du göra mindre av?
  3. Reflektera i team. Att reflektera tillsammans med en kollega skapar inte bara insikter utan stärker även samarbete. Det är också svårare att boka av en tid med en kollega, än med sig själv.

Stress och reflektion – en balansakt

Som chef är det lätt att känna att du alltid behöver prestera på topp, men det är viktigt att hitta en balans mellan krav och resurser. Victoria Berglund Öberg betonar vikten av att identifiera vad som är realistiskt.

– Om jag har krav på att leverera 100 procent, men mina resurser inte räcker till, måste jag omvärdera. Kan jag nöja mig med 80 procent? Kan jag ta hjälp? Och vem är det som ställer kraven, är det någon annan eller jag själv? Det handlar om att stanna upp och fråga: Vad behöver jag just nu?

Att aktivt reflektera över sådana frågor hjälper dig inte bara att minska stress, utan också att skapa en hållbar grund för ditt ledarskap.

Börja reflektera idag

Reflektion handlar om att göra aktiva val och skapa en förändring. Hur kan reflektion förändra ditt ledarskap? På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi stöd för chefer som vill utvecklas och hitta balans i arbetslivet. Kika in på vår sida för ledarskapsutveckling med kurser och nätverk för dig.

Läs mer om Ledarskapsutveckling