Näringslivet sitter fast i flera farliga fällor

Lina Thomsgård är rösten som den unga generationen lyssnar till i rättvise-frågor. Hon tycker att näringslivet sitter fast i farliga fällor som hindrar utvecklingen mot mer jämlikhet. – Ni kan köra på som vanligt. Men jag lovar att det inte håller. Den som vill tjäna pengar i framtiden måste ändra sitt sätt att hantera rättvisefrågor, säger Lina Thomsgård.

Det var 2010 som Lina Thomsgård i ren ilska startade Rättviseförmedlingen. Hon hade tröttnat på argumentet: det finns inga kvinnor som är företagsledare, eller spelutvecklare, eller trummisar.

Thomsgård satte helt enkelt upp en Facebook-sida och började göra listor över kvinnor som är företagsledare, spelutvecklare och trummisar, redo att ta plats i en debattpanel eller bli intervjuade som experter i media.

I dag är 80 000 personer engagerade i Rättviseförmedlingen och Lina Thomsgård har lämnat över ledarskapet i organisationen till Seher Yilmaz. Istället driver Thomsgård bolaget Frau men engageras fortfarande som föreläsare i rättvise-frågor både i Sverige och internationellt.

Det har blivit bättre

Hon tycker att Sverige har tagit sig framåt i jämställdhetsfrågan sedan Rättviseförmedlingen startade.
– Ingen kan gömma sig bakom argumentet ”det finns ju inga…” längre. Det fina är att alla tjänar på Rättviseförmedlingens jobb. Den som letar talang och kompetens hittar den där de inte trodde att den fanns, och talangerna blir glada eftersom de upptäcks, säger Lina Thomsgård.

Nya slags utmaningar leder till att vi behöver tänka om

I maj förra året gick Rättviseförmedlingen och Axfood ut i ett gemensamt upprop för att utmana näringslivet att förbättra mångfaldsarbetet. Lina Thomsgård möter ofta företagare och tycker att näringslivet generellt fastnar i klassiska fällor som hindrar utvecklingen mot ett smartare sätt att driva bolag. Thomsgård tycker att fler företagsledare borde tänka om. Särskilt om ambitionen är att rekrytera och behålla unga.
 – Unga är min bästa publik. De är pålästa och snabba och ställer nya krav på sina chefer. Näringslivet borde tacka 90-talisterna för att de pekar på hur viktiga värderingar är. Se dem som en möjlighet att behålla ett friskt sinne. Om inte annat för att det är med hjälp av deras värderingar ni ska tjäna pengar i framtiden, säger Lina Thomsgård.

Tre rättvise-fällor. Och vägen upp ur dem, enligt Lina Thomsgård:

  1. Kön spelar ingen roll. 
    – Orden är inte sanna bara för att ni säger så. Ta en titt i lönekuverten. Fundera över vem som anses mest anställningsbar.
  2. Vi ser bara till kompetens. 
    – Det här är en mycket farlig fälla. Tror du verkligen att du av alla lyckas bortse från många generationers tradition av att se på chefen som en man som kan peka med hela handen?
    – Jag kan ta ett exempel från kulturvärlden. Länge var det i första hand män som spelade i symfoniorkestrar. Rekryteringen görs av en jury. För att nå bättre balans mellan män och kvinnor fick kandidater spela bakom en skärm. Det var bara det att män och kvinnor klädde upp sig inför testet. Herrskor och kvinnoklackar låter olika på ett parkettgolv. Juryn tog in klackljudet omedvetet. När orkestrarna la in en matta blev också kvinnor antagna.
  3. Tiden löser obalansen. 
    – Nej. Tiden löser ingenting. Det är människor som förändrar. Börja med dig själv. Uppmuntra alla män i er organisation att vara föräldralediga. Det är inte bara kvinnor som behöver ta på sig chefshatten. Vi behöver fler män där barnen är och fler kvinnor där makten är.
UTVECKLAS SOM LEDARE TILLSAMMANS MED OSS

Som ledare behöver du både hänga med i en snabbföränderlig värld och vara fokuserad på organisationen. Samtidigt behöver du tid till reflektion och arbeta strategiskt och långsiktigt för att nå målen. Genom våra nätverk och utbildningar kan du utveckla ditt ledarskap och bli redo för nästa steg för både dig själv och ditt företag.

TJÄNSTER FÖR DIG I LEDANDE POSITION