Med handel i världen men hjärtat i Göteborg

Få företag blir hundra år gamla – Elof Hansson däremot har varit medlem i Handelskammaren längre än så. Möt handelshuset som både säljer pappersmassa och bygger vattenrening, och som just nu skapar ett av Göteborgs nya landmärken.

Platsen är Hamburg, året är 1897. Den unge, skånske handelsmannen Elof Hansson har flyttat dit för att söka lyckan och möter den i en japansk affärsman på jakt efter en leverantör av pappersmassa. Elof Hansson lyckas ordna fram varorna, något som blir starten på det som idag är ett av Göteborgs mest välkända handelshus, Elof Hansson Group. För när första världskriget gjorde Hamburg isolerat var det till den svenska västkusten som företaget flyttade.

– Ska du bedriva handel är en stor och välfungerande hamn jätteviktigt, och vill du utgå från norra Europa finns det därför ingen plats som slår Göteborg i den frågan, säger Mikael Forslund, koncernchef för Elof Hansson.

Ett långt samarbete. Mikael Forslund, koncernchef Elof Hansson tillsammans med Charlotte Ljunggren och Johan Trouvé på Västsvenska Handelskammaren.

Och det är fortfarande handel, framförallt med pappersmassa och papper, som är företagets huvudsakliga affär.

– E-handeln har gjort att efterfrågan på förpackningsmaterial ökar, och eftersom vi samtidigt står inför en klimatkris där många branscher behöver fasa ut olja och därmed plast ökar efterfrågan på cellulosabaserat material.

Hållbara projekt

Men det var länge sedan handel var Elof Hanssons enda verksamhet. Företagets andra ben säljer utrustning till industrin, men söker också själva finansiering för och genomför industriprojekt på olika platser i världen. Ibland på eget initiativ, ibland på förfrågan av andra, men alltid med krav på att projektet ska göra ett positivt avtryck på världen.

– Vår styrelse vill jobba hållbart, och därför säger vi nej till exempelvis projekt som kolbrytning. Däremot har vi jobbat med vattenrening, och med att sätta upp solceller i bland annat Angola så att fler platser i världen ska kunna få tillgång till el.

Vi vill att Göteborg ska vara en attraktiv plats att driva företag och handel på

Sedan 2012 driver Elof Hansson också ett fastighetsföretag med fokus på Göteborgs-marknaden.

– Fastigheter är ett bra sätt att placera sina pengar. Och även om mycket av det vi bygger är kommersiella projekt satsar vi också på att bygga bostäder. Vi vill att Göteborg ska vara en attraktiv plats att driva företag och handel på, och ska vi locka människor att komma hit och jobba måste de ha någonstans att bo också.

bygger ny mötesplats för handel

Just nu har fastighetsbolaget annars fullt fokus på planeringen av Global Business Gate på Masthuggskajen, ett nav där exportindustrin ska möta specialistföretag inom allt från transport till juridik, som man bygger tillsammans med tjänstepensionsföretaget Alecta.

Visionsbilder för den nya mötesplatsen för internationell handel i Göteborg. Bilder: Cobe för Global Business Gate.

– Vi kommer själva att flytta vårt huvudkontor dit, och vi hoppas att det här ska bli en plats för möten som ytterligare ska främja utvecklingen av handeln i Göteborg och Västsverige.

Under hela den tid som Elof Hansson har verkat i Göteborg har man också varit aktiva i Västsvenska Handelskammaren, något som gör företaget till en av kammarens äldsta medlemmar.

– Det är ingen tvekan för oss om att vi ska vara med här. De internationella utbildningarna som ges betyder mycket för vår personal, samtidigt som medlemskapet ger ett stort erfarenhetsutbyte med andra företag i staden. Inte minst genom de olika nätverken, där jag själv också deltar.

Läs mer: För dig med internationella affärer

samarbete stärker västsverige

Samtidigt blir Elof Hansson med sin globala närvaro ett sätt för Handelskammaren att fånga upp företeelser i omvärlden.

– Ni är som vårt öra mot marken, konstaterar Handelskammarens vd Johan Trouvé.

– Ofta är det ju inte bara ni som påverkas av det som händer, och tillsammans kan vi agera på ett bra sätt för att fortsätta att stärka Göteborg och Västsverige.

Och hemmaplan är viktig för Elof Hansson, som via sin ägare Elof Hanssons stiftelse bland annat har gett stora donationer till Chalmers och Handelshögskolan.

– Det är glädjande att se hur Elof Hansson som sedan lång tid tillbaka bidragit till samhället, fortsätter att göra det, säger Charlotte Ljunggren, ordförande för Handelskammaren.

– Det kräver ett bolag med stark lokal tillhörighet som både rör sig i takt med samhället och driver utvecklingen framåt

Text: Karin Aase

ÖKA DIN KONKURRENSKRAFT, BLI MEDLEM IDAG

Västsvenska Handelskammaren erbjuder tjänster för att företag ska utvecklas och växa, men är också näringslivets röst i politiken. Vi företräder närmare 3 000 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom områden som de upplever är viktigast för ett företags framgång. Däribland infrastruktur, kompetensförsörjning och stadsutveckling.

Läs mer om medlemskap