Lyckas med förändringsledning
Många chefer och ledare kämpar med att genomföra förändringar i sin verksamhet. Men hur skapar man bäst förutsättningar för att lyckas? Vi frågade Jonas Fasth, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg, som har djupdykt i ämnet.
– Vi har pratat om förändring i många år och att vi måste anpassa oss till den snabba utvecklingen. Och det måste vi, men vi ska också orka med förändringarna. Ju mer vi förändrar vår verksamhet och vårt arbetssätt, desto viktigare är det att vi också har stabilitet, säger Jonas Fasth.
Människor är oftast inte emot förändringen i sig, utan att förändring tar mycket energi
Under de senaste 30 åren har han intresserat sig för vad som genererar tillväxt i företag och har upptäckt att de företag som klarar att växa över tid också är de som är bäst på att hantera förändringar.
– Gemensamt för dessa företag är att de kan hantera lärande. Och lärande är något som både tar tid och är utmanande för oss människor. Därför är det viktigt att se till att förändringen sker i lagom takt.
Vanliga utmaningar i förändringsarbete
Att driva förändringsarbete innebär ofta att möta flera utmaningar. En vanlig föreställning är att förändringsarbete fungerar lite som ett maskineri, där olika delar kan justeras och kontrolleras. Men i verkligheten sker mycket av arbetet utanför ledarens direkta påverkan.
– Ofta tror vi att vi kan styra förändringarna på ett kontrollerat sätt. Medarbetarna tolkar det ledaren säger och bygger sina egna bilder av förändringen, och den tolkningen kan skilja sig från som ledare vill förmedla.
Detta behöver i sig inte vara något problem, utan kan snarare ses som en del av lärandeprocessen, där förändringsarbetet växer fram i samverkan med medarbetarna. Däremot blir det desto viktigare att du som ledare har satt upp ett tydligt ramverk inom vilket lärandet kan ske, menar Jonas Fasth.
En annan stor utmaning är det naturliga motståndet till förändring. Förändring kräver mycket energi, och när medarbetare redan har pågående förändringar i sitt privatliv eller andra parallella arbetsprojekt kan detta skapa ytterligare stress och oro.
– En bra sak att ha med sig är att människor oftast inte är emot förändringen i sig, utan att förändring generellt tar mycket energi. Om man samtidigt har andra utmaningar som tar energi kan motståndet bero på det, snarare än att man inte ser poängen med förändringen, förklarar Jonas Fasth.
Läs mer: Vad innebär AI för ditt ledarskap?
Framgångsfaktorer för förändringsledning
Trots utmaningarna finns det flera faktorer som kan bidra till ett lyckat förändringsarbete. En av de viktigaste framgångsfaktorerna är att frigöra tid och resurser för förändringsarbetet. Organisationer som lyckas med förändringar har ofta en tydlig strategi för vad som ska tas bort eller minskas för att skapa utrymme för det nya.
– Det är viktigt att systematiskt identifiera vad som ska sluta göras eller minskas för att kunna använda resurser på ett smartare sätt. Framgångsrika företag arbetar ofta med sluta göra-listor, där de ser över vad som inte längre är relevant, säger Jonas Fasth.
En annan viktig faktor är att involvera rätt personer i förändringsprocessen. Att ha medarbetare som har energin och viljan att lära sig nytt är avgörande. Samtidigt är det viktigt att skapa en balans mellan människoorienterade och resultatorienterade personligheter i teamet.
Slutligen är det avgörande att sätta upp ett tydligt ramverk och realistiska mål. Ett ramverk skapar en balans mellan kontroll och lärande, där medarbetare får den struktur och de resurser de behöver för att lyckas med förändringsarbetet. Målen som sätts bör vara tillräckligt utmanande för att skapa engagemang, men realistiska nog för att vara uppnåeliga.
– Målen måste vara sådana att vi har ungefär lika stor chans att lyckas som att misslyckas, annars förlorar vi snabbt motivationen, avslutar Jonas Fasth.
Vill du utveckla ditt ledarskap?
Söker du praktiska verktyg för att driva framgångsrika förändringar i din organisation? På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi kurser för dig som vill utveckla ditt ledarskap. Ledarskapsutbildningen och Ledarakademin är två av våra program där en dag ägnas specifikt åt förändringsarbete. Läs mer om dem nedan.