Lyckad, men inte lycklig

När kraven på arbetet ökar är det ofta den egna tiden för återhämtning och eftertanke som blir eftersatt. Vi träffade Björn Natthiko Lindeblad, finansmannen som lämnade karriären för livet som munk. Här delar han med sig av sin historia och tankar om hur man kan nå en ökad balans i tillvaron.

– Jag tror att det är viktigt att ifrågasätta vilka nedärvda föreställningar man har om framgång och lycka. Idag översköljs vi med bilder av hur lycka ser ut och vad det innebär att vara framgångsrik. Då är det viktigt att stanna upp och tänka; Vad mår jag bra av? Vad får mig att känna mig tillfredsställd, välmående och glad? säger Björn Natthiko Lindeblad.

För honom själv var insikten om att livet som finansman inte gjorde honom lycklig ett sådant uppvaknande. Han var ung, mitt i karriären, och på väg till Spanien för att bli ekonomichef inom AGA-koncernen. En på många sätt spännande tid, med nya upplevelser och ett tilltagande ansvar i arbetet, men ändå var det något som skavde. Lyckad, men inte lycklig, konstaterar han kort.

Vi träffade Björn Natthiko Lindeblad, finansmannen som lämnade karriären för livet som munk.

– Jag kunde sitta på kontoret och undra vad det egentligen var man skulle drivas av som ekonom, enligt böckerna på handels? Just det, där de stod det att man skulle motiveras av att maximera aktieägarnas förmögenhet. Men vad betyder det för mig här och nu? Ingenting. Jag kunde leva ett tag på att se framgångsrik ut i andras ögon, men sedan bar det inte längre.

Läs mer: Mänskligheten är vår styrka

Känsla av mening

Björn Natthiko sade upp sig och flyttade hem till Göteborg. Via ett extrajobb på en telefonjour upptäckte han att han mådde bra av att finnas till hands för andra.

– Jag hade en ganska skyddad uppväxt och här upptäckte jag hur mycket ensamhet, utsatthet och förtvivlan det fanns i min hemstad. Ibland kunde jag vara lite motvillig när jag gick dit, men när jag kom ut in kvällsluften vid elvatiden kände jag mig alltid lite längre, lite friare och med lite mer plats i bröstet. Någon naturlig känsla av mening.

Det blev starten på ett nytt kapitel i livet. Björn Natthiko sökte sig så småningom vidare till biståndsvärlden, ryggsäcksreste och blev kär i en läkarstuderande från Kapstaden på ett fik i Katmandu.

– Vi reste till Thailand, sedan dumpade hon mig efter några veckor och jag tog mig till ett kloster för att få lite hjälp. Det var så jag kom in på Buddhismen.

Utmaningar kring stress

Björn Natthiko Lindeblad kom tillbaka till Sverige 2008. Han hade då levt som munk i 16 år. Idag är han en välanlitad föreläsare, meditationstränare och poddare. Tillbaka i näringslivet. En av många iakttagelser han gjort är att vi har helt andra utmaningar kring stress och ohälsa.

Vårt intellekt går att likna
vid en machete

Att närmare hälften av Västsveriges chefer och ledare tycker att det är svårt att hitta en fungerande balans mellan arbete och fritid, vilket vår undersökning Ledarkollen visar, förvånar honom inte. Inte heller att ungefär lika många saknar tid för reflektion.

– Ska jag vara lite politisk så kan jag säga att jag blir lite bekymrad när man erbjuds en mindfulnesskurs när man känner sig stressad på jobbet. Då kan jag tycka att man lägger över ansvaret på den anställda. Det handlar inte om att hade jag varit lite mindre neurotisk och mer närvarande så hade jag klarat det här fint, nej det kan faktiskt vara så att din arbetsbelastning är orimlig. Ibland behöver man se över de olika arbetena, och fråga sig om de är rimliga.

En annan form av stress går att härleda till våra tankar. Det kan vara sådant som man går och mal på, allt man inte har gjort men måste göra. Här betonar Björn Natthiko Lindeblad vikten av att låta sitt konceptuella centrum få vila.

– Vårt intellekt går att likna vid en machete. Skulle man använda den i allt som kommer i ens väg, i sten, glas, cement, blir den snabbt slö. Men om du låter den vila och bara tar fram den när det är dags att hugga i trä, då gör den sitt jobb starkt och effektivt. Vårt intellekt vilar sig starkt, men puttrar det hela tiden blir det slött. Den tanken har alltid hjälpt mig.

3 tips för ökat välmående och balans

  1. Återhämta dig. För att vara rustad och beslutsför behöver du ge dig själv chansen att låta tankemaskineriet få vila. Mikropauser är underskattat. Har du inte tid att meditera en kvart, ta en minut. Lägg mobilen åt sidan och ta några djupa andetag utan att försöka lösa ett problem.
  2. Se värdet i förändringen. En gång skulle vi få upp en buddhastaty för en kulle. Vi rullade med stockar och hade en vinsch, och jag och en annan munk kom med tips på hur man skulle genomföra detta på det bäst tekniskt. Min lärare, knackade mig på axeln och sa: Natthiko, det viktiga är inte hur effektivt vi genomför det här, det viktiga är hur vi alla mår efteråt. Det var ett nytt perspektiv.
  1. Ett etiskt förhållningssätt. Jag tror det ger ett inre lugn. Du behöver inte komma ihåg exakt vad du sagt eller gjort, för du vet att du inte har gjort något manipulativt eller oschysst. Man får ett lugn och en styrka med sig, som gör att man blir mer stresstålig.
VILL DU STÄRKA DITT LEDARSKAP?

På Handelskammaren är vi övertygade om att starka ledare ger starka företag, vilket i sin tur skapar en stark region. Därför erbjuder vi nätverksmöten där du kan byta erfarenheter med andra, utbildningar som utvecklar ditt ledarskap, samt håller dig uppdaterad om vad som händer i Västsverige.

TJÄNSTER FÖR DIG I LEDANDE POSITION

Publicerades: 2 september 2019
Sidan uppdaterades: 4 september 2019