Lokalt producerad mat blev en framgångssaga

Skaraborg har varit jordbruksbygd i tusentals år. Nu går Tibro-företaget Ljusgårda ett steg längre och börjar odla inomhus utan jord för att sälja dagsfärska svenska grönsaker, året om.

Försommaren 2017 tog tre lokala Tibro-entreprenörer kontakt med företagaren Andreas Wilhelmsson. De hade börjat odla basilika och timjan i stuprör i ett garage, och eftersom de visste att Andreas hade drivit företag sedan tonåren undrade de nu om han hade möjlighet att hjälpa dem att expandera verksamheten?
– Först sa jag nej för timingen var fel för mig personligen, men när jag sen såg garaget tyckte jag att det var så coolt att jag ändå inte kunde låta bli att engagera mig lite grand.

Ljusgårdas vd Andreas Wilhelmsson.

En vecka senare i Almedalen gick han därför helt sonika in i ICA:s tält, bokade ett möte med en inköpare och frågade vad som krävdes för att få börja leverera grönsaker till dem?
– De klappade mig i princip på huvudet, men jag förklarade att jag inte tänkte leverera nu utan ville veta vad som krävdes för att kunna göra det framöver.

Tillbaka i Skaraborg gjorde han hemläxan han hade fått från ICA, konstaterade att tillfället var för bra för att missa och bestämde sig för att hoppa på tåget. Hösten 2017 köpte han in sig i bolaget och blev vd, januari 2018 flyttade Ljusgårda in i en gammal industrifastighet i Tibro och under vintern det året började man leverera sallad till de lokala ICA-butikerna.

Läs mer: Hållbara företag är framtidens företag

Stor efterfrågan

I maj 2019 vann så Ljusgårda ICA:s entreprenörspris, och hösten 2019, ett år efter lansering, levererar de bladgrönt till 15 livsmedelsbutiker i hela Västsverige och Jönköping och har dubbelt så många butiker på väntelistan.
– Det gick långt över förväntan! Vi trodde nog att efterfrågan på svenska grönsaker året om skulle vara stor, men inte så här stor!

Idag utnyttjar man 300 av de 7000 kvadratmeter som fabriken i Tibro erbjuder och planen är att renovera och börja använda så mycket som bara går under 2020.
– Målet är att utnyttja ytan till max redan 2021, men på lång sikt är målet att vi ska vara med och göra Sverige självförsörjande på grönsaker. Idag importeras 70 procent av det vi konsumerar, men med vår teknik kan vi odla året om med en metod som ger gott samvete för klimatet.

Läs mer: Uddevalla energi satsar för ett hållbart samhälle

LoKaLt i klimatkrisens spår

En del av Ljusgårdas framgång är just efterfrågan på lokalt producerad mat i klimatkrisens spår. Men ytterligare en framgångsfaktor är att man verkar just i Skaraborg eftersom regionen med all sin tillverkningsindustri och långa jordbrukstradition erbjuder många människor med rätt kunskaper.
– Vi brukar säga att vi letar efter människor med sunt bondförnuft som kan tillverkning eller jordbruk, och som dessutom är duktiga med buntband och silvertejp. Och sådana människor, det finns det gott om i Skaraborg!

Text: Karin Aase

ÖKA DIN KONKURRENSKRAFT, BLI MEDLEM IDAG

Västsvenska Handelskammaren erbjuder tjänster för att företag ska utvecklas och växa, men är också näringslivets röst i politiken. Vi företräder närmare 3 000 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som de upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

bli MEDLEM