Ledarskapsutveckling som stärker företagskulturen

De har en stark företagskultur, men inget är så bra att det inte kan bli bättre. T-Engineering i Trollhättan tog hjälp av Västsvenska Handelskammaren för att stärka sitt ledarskap med hjälp av företagsanpassad utbildning.

En del företag gör utbildningsinsatser när något är på väg att gå snett. Andra jobbar med utbildning för att stärka något som redan är bra. Ett sådant företag är T-Engineering i Trollhättan.

– Det finns en väldigt stark företagskultur i vårt bolag vilket är en av våra framgångsfaktorer, förklarar Annika Daläng, HR-chef på T-Engineering.

– Det är och har alltid varit viktigt för vår företagsledning att man ska trivas som anställd hos oss, få ge uttryck för sin passion och känna att det man gör är roligt.

Annika Daläng om en av anledningarna till att T-Engineering var nöjda med sin företagsanpassade utbildning hos oss på Västsvenska Handelskammaren.

Behov av samsyn på ledarskap

Av företagets anställda är cirka 90 procent ingenjörer med djupgående teknikkompetens. Expertisen gör dem självgående, men att de anställda inte är i behov av detaljstyrning betyder inte att ledarskapet blir oviktigt.

– Ledarskap handlar om att ge individen så bra förutsättningar som möjligt för att få fram hela sin kapacitet. Som ledare behöver man ge mycket ansvar, men också mycket frihet, och för att klara den balansgången krävs det att vi har en samsyn på ledarskapet inom företaget.

För att uppnå den samsynen har T-Engineering jobbat aktivt med sitt ledarskap i många år, och med jämna mellanrum gör de större insatser inom områden där de vill skapa ännu bredare medvetenhet.

– Vi på HR har nära kommunikation med cheferna och stämmer av med dem vad de ser för behov.

Skräddarsytt kursupplägg

För två år sedan ledde den dialogen till en satsning på de mer arbetsrättsliga delarna av chefsskapet, medan det i vintras innebar att T-Engineering valde att göra en utbildningsinsats med fokus på hållbart ledarskap och kommunikation.

– Vi har tre olika sorters ledarroller i företaget. För det första gruppchefer, det vill säga de som har personalansvar. För det andra projektledare, det vill säga de som inte har personalansvar men som leder arbetet i olika projektteam. Och för det tredje företagets ledningsgrupp.

De här tre grupperna hade vissa gemensamma behov, men också vissa behov som var unika för respektive grupp. För att skapa ett upplägg som kunde tillgodose alla kontaktade Annika Daläng Västsvenska Handelskammaren och Rebecka Bartolomé som ansvarar för företagsanpassade utbildningar inom ledarskap där.

– Jag hade en idé om att vi först skulle göra något gemensamt för alla tre grupperna och att vi sedan skulle dela upp oss. Rebecka hjälpte mig att bena upp hur det skulle kunna se ut och vad det skulle kunna innehålla. Jag tycker att det var en öppen och bra dialog som gjorde det lätt att sätta ihop ett koncept, och den smidigheten är guld värd.

Underlättar samverkan

På Rebeckas rekommendation valdes Ann-Christin Gavén och Camilla Rova som utbildare, och första utbildningstillfället genomfördes strax före årsskiftet 2023, med ytterligare ett tillfälle cirka en månad senare.

– Det hela har tagits emot positivt och jag har fått många kommentarer om att det är bra att vi erbjuder sådan här vidareutbildning. Flera av våra chefer är själva ingenjörer och de här dagarna blir ett sätt för dem att gå ur teknikbubblan för en stund och reflektera över andra delar av jobbet.

Och även om det gått relativt kort tid sedan utbildningen genomfördes kan Annika Daläng redan se att det gett effekt.

– I och med att samtliga ledarroller har tagit del av liknade utbildningsinnehåll parallellt stärker det vårt gemensamma språk kopplat till ledarskap, kommunikation och medarbetarskap över lag i företaget. Det faktum att vi alla kan röra oss med samma begrepp skapar en större medvetenhet om hur vi samverkar, något som har varit väldigt positivt.

Starkare företagskultur

Så positivt att cheferna bad HR att sätta ihop en halvdag för alla medarbetare där även de skulle få möjlighet att reflektera över självledarskap, medarbetarskap och bemötande.

– Då hjälpte Rebecka oss att sätta ihop även en sådan dag, något som blev mycket uppskattat. Jag märker att vårt kontinuerliga fokus på de här frågorna stärker företagskulturen något enormt på bred basis. Att vi satsar på ledare är i sin tur en satsning på personalen, och den positiva effekten ser vi på flera sätt, bland annat i hög trivsel, låg personalomsättning, och i en stark företagskultur överlag.

Text: Karin Aase

UTBILDNING EFTER DITT FÖRETAGS BEHOV

Behöver ditt företag en utbildning som är anpassad efter ert behov? Med våra företagsanpassade utbildningar kompetensutvecklas företagets nyckelroller, eller hela personalen, vid ett och samma tillfälle. Samtliga utbildningar leds av framstående experter från Handelskammarens breda nätverk. Välj mellan ämnen som ledarskap, internationell handel, hållbarhet och digitalisering.

Till företagsanpassad utbildning