Låt Västsverige bli testarena för nytt lärlingssystem

Företag i Västsverige har ett stort behov av yrkesutbildad arbetskraft. Efter tre år med Yrkestrainee vet vi vad som krävs. Nu vill vi att Västsverige går före och blir testregion för ett nytt lärlingssystem som säkrar framtidens kompetens.

– Företagen står redo att anställa, men kompetensen saknas. Vi behöver fler och mer attraktiva utbildningsvägar som faktiskt leder till jobb. Efter flera år med yrkestrainee ser vi att läringsanställning är en del av lösningen, säger Amad Raja, chef för kompetensförsörjning på Västsvenska Handelskammaren.

Att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna för västsvenska företag, en utmaning de delar med hela landet. Särskilt stort är behovet av yrkesutbildad personal. Enligt Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät uppger hälften av företagen att de efterfrågar gymnasial yrkeskompetens. Samtidigt visar Skolverkets statistik att andelen som läser yrkesvuxutbildningar minskar.

Yrkestrainee – ett fungerande koncept

För att möta behoven startade Västsvenska Handelskammaren projektet Yrkestrainee 2022, tillsammans med Validering Väst och med finansiering från Västra Götalandsregionen.

Yrkestrainee är en form av lärlingsutbildning som kombineras med anställning – ett sätt att skapa en utbildning med en tydlig ingång till arbetsmarknaden. Lärlingen får arbetslivserfarenhet, lön och en första rad på sitt CV, samtidigt som företaget får en motiverad medarbetare.

Yrkestrainee har testats i tre olika spår: för vuxna i traditionell utbildning, för individer i befintlig anställning och för högskolestudenter som vill byta bana.

Särskilt bra resultat ser vi i de fall vi haft ett stort engagemang från både det lokala näringslivet och skolorna

– Konceptet är en vidareutveckling av Gymnasiallärlingsanställning (GLA) som idag används framgångsrikt på gymnasiala yrkesprogram i hela landet. Efter ytterligare tre år med Yrkestrainee ser vi att lärlingskonceptet fungerar och hur det kan utvecklas vidare, förklarar Amad Raja. 

Oskar Avdedal, projekledare för kompentensförsörjningsfrågor nickar instämmande. 

– En stor fördel med lärlingsanställningar är kontakten med arbetsgivaren och att man får lära sig arbetet i praktiken. Särskilt bra resultat ser vi i de fall vi haft ett stort engagemang från både det lokala näringslivet och skolorna, säger han. 

Viktig input till nationell utredning

Som en del av arbetet har Yrkestrainee bidragit med erfarenheter till den nationella Yrkesvux-utredningen, som presenterades för drygt ett år sedan. Västra Götalandsregionen var en av remissinstanserna för utredningen och därigenom kunde projektet Yrkestrainee skicka med erfarenheter och reflektioner. 

– Utredningen innehåller flera bra förslag kring hur lärlingsutbildning och hur ett lärlingssystem skulle kunna införas i Sverige, men vi tror att det går att göra mer, förklarar Oskar Avendal.

Västsverige bör bli testregion

Västsvenska Handelskammaren driver nu tillsammans med Västra Götalandsregionen, Validering Väst och en rad utbildningsaktörer frågan om att göra Västsverige till testarena för ett nationellt lärlingssystem. En försöksverksamhet ger kommuner och regioner möjlighet att pröva nya arbetssätt under en period.

Det här vill vi testa:
  1. Stöd till arbetsgivare. Små företag kan inte alltid bära hela lönekostnaden för en lärling. Därför behövs ekonomiska incitament – exempelvis sänkt arbetsgivaravgift.

  2. Sänkt åldersgräns till 18 år. En lägre åldersgräns, 18 istället för dagens 20, skulle göra det möjligt att även fånga upp unga som inte slutfört gymnasiet.

  3. Validering som grund. I branscher med kompetensstandarder bör dessa styra utbildningen. Där det inte är på plats kan Skolverkets yrkespaket bli normgivande. Validering bör också stimuleras ekonomiskt.

  4. Officiella betyg och certifikat. Utbildningen ska alltid leda till erkända betyg eller certifieringar som stärker individens ställning på arbetsmarknaden.

En insats för både människor och näringsliv

Det finns gott om yrken där behovet är stort: underhållstekniker, chaufförer, låssmeder och kockar – för att nämna några. Samtidigt är vuxenutbildningen i Sverige en underutnyttjad resurs. Det vill vi ändra på.

– Västsverige har förutsättningarna, engagemanget och samarbetena som krävs för att visa vägen. Vi har ett starkt näringsliv, utbildningsaktörer som vill vara med – och en region som vågar, säger Amad Raja.

Den 10 april befinner sig Västsvenska Handelskammaren tillsammans med representanter från Västra Götalandsregionen och Validering väst i riksdagen för att diskutera hur vi tillsammans kan arbeta för att stärka förutsättningarna för ett nationellt lärlingssystem.

FÖR DITT FÖRETAG OCH VÄSTSVERIGE

Västsvenska Handelskammaren främjar och företräder det västsvenska näringslivet. Genom nära dialog med beslutsfattare och strategiskt påverkansarbete driver vi våra medlemsföretags intressen och säkerställer att Västsverige har rätt förutsättningar för att möta framtidens utmaningar. Nedan kan du läsa mer om fördelarna med medlemskap.

Bli medlem