Lär dig älska att tala – retorik som engagerar

Trots att var och varannan människa med jämna mellanrum måste hålla presentationer är det få som har kunskap om retorik. Med små medel kan du få nya effekter av din presentation och en publik som lyssnar i stället för att smygkolla i mobilen.

Det sägs att många svenskar är mer rädda för att tala inför andra människor än för att dö. Samtidigt måste de flesta då och då hålla i presentationer, till exempel för kollegor som behöver få information om prognosen för nästa kvartal eller för kunder som ska få information om en ny produkt.

Av retorikens fem grundstenar handlar fyra om förberedelse

– Att som talare ge sig in i den här situationen utan att ha kunskap om retorik, det är lite som att ge sig in i en skog och försöka hitta fram till målet utan att veta vägen.

Det säger Jan Kronkvist, utbildare som har tagit sina erfarenheter från teater- och TV-världen in i företagens konferensrum. Sedan mer än 20 år hjälper han människor att bli bättre på att kommunicera genom att lära dem om praktisk retorik och kommunikationsteknik.

– De rätta orden, uttrycken och argumenten kan vara riktigt kraftfulla, men man måste veta hur man ska använda dem, samt hantera sin nervositet och allting runt omkring.

Kroppsspråk och argumentation

Och väldigt mycket av den kunskapen handlar om förberedelse.

– Av retorikens fem grundstenar analys, talstruktur, språk, memorering och framförande handlar fyra om förberedelse och det kan du inte hoppa över. Du måste veta redan när du förbereder dig vad det är du vill uppnå, vilka dina åhörare kommer att vara och vad som är viktigt för dem.

Dessutom måste du fundera kring hur du ska få dem att bli engagerade i det du vill förmedla, det vill säga hur du får dem att vilja lyssna - på just dig?

– Ibland får nervösa personer höra saker som “bara var dig själv så går det bra”, men om du är väldigt oerfaren och nervös, hur naturligt blir ditt kroppsspråk under presentationen då? Visst, en viss grad av nervositet är bra för det tyder på engagemang, men man måste få lära sig att hantera sina känslor och göra något bra av dem.

På sina kurser, bland annat vid tre tillfällen på Handelskammaren i Borås i februari och mars 2025, går Jan Kronkvist igenom saker som till exempel kroppsspråk och karisma, att äga scenen, och att bygga argumentation. Han går så långt att han döper ett av kurstillfällena till “lär dig älska att tala”.

– Det handlar om att snabbt skapa trygghet och det gör jag på mina kurser, för deltagarna känner att övningarna är anpassade efter deras kunskapsnivå och kompetensbehov.

Läs mer: Priming - nyckeln till framgångsrik försäljning

Bli en bättre talare

Men vad ska man då tänka på, förutom förberedelser, om man vill bli en bättre talare?

– Ett vanligt misstag som många gör är att de vill få med allt de har att säga i en enda presentation. Då är risken att man pratar för länge utan att bjuda in åhörarna, och så tappar man deras intresse. Det är svårt att behålla någons intresse mer än två till tre minuter, och efter fem minuter börjar de flestas fokus att försvinna om de måste vara passiva lyssnare.

Efter fem minuter börjar de flestas fokus att försvinna om de måste vara passiva lyssnare

Att däremot som talare visa intresse för sin publik, visa att man vill skapa utbyte och knyta an är något som lyssnare brukar uppskatta mycket. Men det kräver å andra sidan att den som håller presentationen har kunskaper om hur det kan göras, och att det görs på bästa sätt.

– Du skapar förtroende genom att vara dig själv, och om du har kunskap om retorik, kroppsspråk och scenteknik, kan du vara dig själv på ett mycket mer avslappnat och självsäkert sätt och därmed få ett helt annat resultat.

Text: Karin Aase

Tre tips för en bättre presentation


  1. Det är första och sista minuten som räknas. Den första minuten avgör om du kommer att fånga åhörarnas intresse, medan avslutningen är det som kunden tar med sig från mötet. Fundera noga på hur du vill utforma det här och lär dig första och sista minuten utantill.

  2. Använd inte samma pitch eller presentation hela tiden. Ska du lyckas nå åhörarna måste du prata om något som berör dem, på riktigt, inte bara dra ert generella erbjudande.

  3. Var dig själv, men välj vad av dig själv som du tar med. Är du på besök hos en kund och det står hundmatsskålar i köket kan det vara det perfekta tillfället att ta med din egen hund i din berättelse, men på ett annat ställe kanske det blir helt fel. Du måste vara säker på att din berättelse berör kunden.
Lär dig älska tala

Vill du bli trygg på scen och hålla presentationer som verkligen engagerar?
I vår kurs i presentationsteknik och säljande retorik med Jan Kronkvist lär dig hur du använder kroppsspråk, röst och retorik för att kommunicera med genomslagskraft. Kursen ges 18 februrari. 

Boka din plats