Köp din nästa tröja i papper

Kläderna vi använder i framtiden kan vara gjorda av trä, återvunna textilier och ostronskal. Eller så handlar vi helt enkelt mindre, men dyrare och smartare. Under Västsvenska Handelskammarens nätverksträff på Brewhouse diskuterades modebranschens hållbarhetsutmaningar.

Ali Davoodi, grundare av modemässan Fresh fish, lyfte under samtalet upp problematiken med branschens slit- och slängmentalitet.
 - Jag märker att många kollar på prislappen först innan man tittar på hur länge man faktiskt kan använda produkten. Väljer man något med bra kvalitet som man kan använda länge så är det faktiskt inte så dyrt, säger Ali Davoodi.

Branschen går lite för fort fram, menar han. Det som är inne ena dagen, är ute nästa. En motreaktion mot det är slow fashion, en rörelse inom modebranschen som uppmanar konsumenterna att handla hållbara och/eller lokalproducerade produkter som man kan använda smart. Ett exempel på det är jackan 19530819, gjord på spillskinn.
 - Vi ringde runt till olika skinntillverkare och frågade efter spillbitar och gjorde en jacka av dem. Jackans namn är datumet som statskuppen i Iran skedde. Det var också då James Dean gjorde skinnjackan populär. Namnet på företaget är Cudeta som betyder just statskupp. Det här är företagets enda produkt, säger Ali Davoodi.

"Det finns en del fejk och quick fix därute"


Lindex har satsat stort på miljöarbetet och hållbarhetschefen Sara Winroth jämför Lindex hållbarhetsarbete med att springa ett maraton och en 60-meterssprint samtidigt.
 - Lindex mål är att 80 procent av produkterna ska ha hållbara material år 2020. Vi hade kunnat sätta högre mål men vi måste se till att det händer på riktigt. Det finns en hel del fejk och quick fix därute. Det gäller att vara på plats, förstå den lokala kontexten och vara beredd att kavla upp ärmarna. Vill vi finnas kvar om 50 år så måste det här göras, säger Sara Winroth.

Hon visar upp en denimsneaker som ska säljas i utvalda Lindexbutiker med tyg från textilier som samlats in.
 - Målet är att sluta materialkretsloppen och tillverka kläder och produkter av använt material. Den här skon som kommer till våren är ett första steg. Förutom att det är helt återvunnet material är det även naturgummi och fairtrade, säger Sara Winroth.

Maria Ström är verksamhetsledare på Wargön Innovation, ett utvecklingsprojekt som experimenterar fram nya hållbara material. I projektet Textiles back to textiles görs försök i att återanvända bomull. Ett annat exempel var en gul klänning hon hade med sig gjord i material från trä och gamla jeans.
 - Man har börjat experimentera med kläder i nedbrytbara material som man kan slänga på komposten sedan - ett super fast fashion. Prototyper av papperskläder kommer inom några år. Ostronskal i material experimenterar man också med, säger Maria Ström.

"Sverige har en unik position"

Nudie Jeans är unika i jeansbranschen - hållbarhetsfrågor är centrala i företaget och de har sedan starten strävat efter att ha enbart ekologisk bomull i sina jeans. I butikerna, som bytt namn till repair shops, lagas kundernas jeans utan extra kostnad för att de ska kunna användas längre.

I ett internationellt perspektiv står Sverige ut när det gäller miljöarbetet, menar Palle Stenberg, vd för Nudie Jeans.
 - Vi har en ganska unik position i världen. Svenskar har ofta ett ärligt uppsåt och det finns ett utpräglat hållbarhetstänk. Vi har stora möjligheter att bli bättre på export och ta bättre globalt ansvar. Där kan Sverige ta en ledande position, säger Palle Stenberg.