Hélène Barnekow gör skillnad med sitt ledarskap

Hon har lett storbolag i techbranschen och drivs av såväl en etisk kompass som stark förändringsvilja. Möt företagsledaren Hélène Barnekow, som prisats för sitt ledarskap.

- Jag drivs av att kunna göra saker bättre. Det började med att jag såg hur mobiltelefonerna kunde förändra hur vi kommunicerar med varandra, och i viss mån demokratisera samhället, till att jag velat bidra i de större frågorna och i ledarskapet, säger Hélène Barnekow.

Hélène Barnekow

Nyligen lämnade hon rollen som vd för Microsoft Sverige och under stora delar av hennes yrkesliv har ledande roller för stora telekom- och teknikbolag avlöst varandra. Men någon karriärplanering hon aldrig ägnat sig åt.

- Den röda tråden när jag tittar tillbaka är att jag tagit mig an saker där det inte varit självklart att jag ska göra framgång. Jag har haft chefer och ledare som vågat satsa på mig även om jag inte varit rätt på pappret, och det har definierar mig. Jag har kastat mig in i saker och utvecklats.

Som exempel nämner hon rollen som produktchef för Ericsson i Lund i början av karriären. Där steg hon in som civilekonom i en ingenjörstung verksamhet, vilket blev språngbrädan in i techbranschen.

Tre nya starter i höst: Ledarskapsutbildning för chefer

Laget före jaget

Intresset för ledarskap väcktes redan i ungdomen. Fotboll var Hélène Barnekows passion och i skånska Kävlinge gick hon snart från att spela själv till att även träna andra tjejlag.

När alla spelarna kände att de var viktiga kuggar i laget så spelade de i en helt annan liga

- Jag såg magin som händer när man håller ihop ett lag. När alla spelarna kände att de var viktiga kuggar i laget så spelade de i en helt annan liga än när en del var viktiga på andras bekostnad. Det är samma mekanismer man ser i arbetslivet.

Inkludering och jämställdhet har också kommit att bli viktiga delar i Hélène Barnekows fortsatta ledarskap. Sedan den första chefsrollen i slutet av 1990-talet, har hon arbetat för fler kvinnor i ledande positioner.

- Jag växte upp i tron att jag kunde bli vad jag ville, men när jag kom in i arbetslivet upptäckte jag att det bara var män som blev befordrade. Det var inte av illvilja, utan följde ett invant mönster. Så när jag väl blev chef kände jag att nu är det mitt ansvar att arbeta för en förändring. Mitt mål har varit att varje företag jag lämnar ska vara mer jämställt än när jag började.

Komplext ledarskap

Undersökningar pekar mot att jämställda företag presterar bättre. Men mångfald är också en avgörande faktor för att företag ska kunna hantera de snabba förändringar både samhälle och näringsliv står inför idag, menar Hélène Barnekow.

- Ledarskap är mycket mer komplext idag än var det var för 20 år sedan. När jag började som chef gjorde man sin SWOT-analys och det räckte att man förstod sin egen bransch. Idag måste alla ledare förhålla sig till det som sker i världen och ta ställning. För mindre bolag är den största förändringen att de är så konkurrensutsatta, det finns inga fredade platser.

För att möta de snabba förändringarna i omvärlden arbetar Hélène Barnekow nära sina kunder och sin organisation och med stor nyfikenhet. Det gäller att inte enbart vara intresserad av produkterna i sin egen bransch, utan också hur de kan påverkas av teknisk till juridisk utveckling, eller leveransflöden. Och det är här mångfalden kommer in i bilden.

- Som ledare handlar det om att omge sig med personer som kan hjälpa dig att se komplexiteten i det som sker. Allt från de med en annan kulturell bakgrund, till de som representerar era kundgrupper när de förändras. Jag tror faktiskt inte att en homogen ledningsgrupp har en chans i dag, vi behöver fler olika perspektiv.

Läs mer: Styrelselistan för fler jämställda styrelser

Nya utmaningar väntar

Efter Microsoft väntar en ny utmaning för Hélène Barnekow. Nu går hon in i konsultbyrån Ascension. Här kommer hon att använda sin långa erfarenhet inom ledarskaps- och kulturfrågor för att hjälpa andra företag att lyckas på marknaden.

- Att lämna Microsoft var inget lätt beslut, men efter att ha jobbat i storbolag i 32 år längtar jag efter mer flexibilitet i kalendern. Nu får jag jobba i fler branscher och med de frågor som jag tycker har störst betydelse , avslutar hon.

Text: Maria Rademark

Hélène om 3 viktiga ledaregenskaper: 

  1. Mod: Ängsliga ledare är förfärliga att jobba för, men även tufft att hantera för ledaren personligen.
  2. Ödmjukhet: Du behöver en stor portion ödmjukhet inför att du inte kan förstå allt själv utan behöver lyssna och lära hela tiden.
  3. Insikt: Förståelse för den effekt dina beslut får för familjer och samhällen.

 

VILL DU UTVECKLAS SOM LEDARE?

Det är genom ny kunskap och i möten med andra som vi växer som människor och ledare. På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi nätverk både för dig som är vd, senior ledare eller ny i karriären. Kontakta oss så matchar vi dig med en grupp efter dina behov.

Läs mer om affärsnätverk