Hållbarhetsrapport 2024 - Företagen ställer om

Näringslivet i södra Sverige spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Men hur långt har företagen kommit, och vilka åtgärder krävs för att öka takten i omställningen?

Denna rapport belyser företagens nuvarande hållbarhetsarbete, de hinder de möter och vilka politiska åtgärder som behövs för att skapa bättre förutsättningar. 

Den består av två huvudsakliga delar: 

  1. Enkätundersökning bland 441 företag i södra Sverige – Ger en bred överblick av hållbarhetsarbetet hos små och medelstora företag samt deras behov och utmaningar. 
  2. Analys av de 120 största företagen i regionen –  Genom att analysera deras hållbarhetsrapportering  ser vi hur långt dessa företag har kommit i hållbarhetsarbetet, med fokus på klimatmål, transparens och förberedelser inför EU:s hållbarhetsdirektiv CSRD. 

Drivkrafter

Företagen i södra Sverige ställer om av flera skäl, där både externa krav och konkurrensmässiga fördelar  spelar en avgörande roll. Företagen som möter dessa drivkrafter proaktivt stärker både sin konkurrenskraft och sitt bidrag till en hållbar framtid.

  1. Kundernas krav: Högre krav från kunder driver företag att utveckla hållbara produkter och tjänster för att förbli konkurrenskraftiga. 
  2. Attraktivitet som arbetsgivare: Hållbarhet stärker företagens arbetsgivarvarumärke och lockar medarbetare, särskilt yngre generationer. 
  3. Investerares och ägares förväntningar: Investerare kräver transparens, klimatmål och hållbarhetsrapportering enligt internationella standarder. 
  4. Nya lagkrav: EU:s CSRD-direktiv ställer höga krav på hållbarhetsrapportering och integrering av hållbarhet i affärsstrategin. 

Samtidigt tar företagen upp ett antal hinder som begränsar deras hållbarhetsarbete. 

  • 50 % lyfter bristande kundkrav och betalningsvilja hos kunder som ett hinder. 
  • 32 % har svårt att minska klimatpåverkan i hela värdekedjan 
  • 30% anser att kortsiktiga politiska beslut hindrar investeringar och nödvändig infrastruktur och hela 51% tar upp vikten av långsiktiga politiska styrmedel. 

Södra Sveriges 120 största företag 

De största företagen i södra Sverige spelar en nyckelroll i den gröna omställningen. Genom att analysera deras klimatmål, hållbarhetsrapportering och anpassning till EU:s nya direktiv, ger rapporten en tydligare bild av deras framsteg och de utmaningar som återstår. 

Hållbarhetsrapport Siffror.jpg

Företagen ser hållbarhetsarbetet som avgörande för svensk konkurrenskraft. Kundkrav, ägarinitiativ och viljan att attrahera medarbetare är de främsta drivkrafterna. Samtidigt lyfter många företag behovet av långsiktiga politiska beslut, bättre infrastruktur och tydliga styrmedel som driver på den gröna omställningen. 

Vad behövs för en snabbare omställning? 

Flera områden kräver omedelbara insatser för att företagen ska kunna möta nya krav och stärka sitt hållbarhetsarbete. 

Politiken måste 

För att skapa de bästa förutsättningarna för näringslivet i södra Sverige föreslår vi att politiken tar fasta på följande åtgärder: 

  1. Fatta modiga och långsiktiga klimatbeslut för att säkra Sveriges konkurrenskraft och leda den gröna omställningen. 
    – Näringslivet är redo att agera, men behöver en stabil och långsiktig klimatpolitik som gör att företagen vågar investera. 
  2. Satsa på kritisk infrastruktur och kompetensutveckling – det är en förutsättning för omställningen. 
    – Utan investeringar i fossilfri energi, elnät och järnvägar, samt en satsning på kompetensomställning kan företagen inte leverera på sina klimatmål. 
  3. Effektivisera tillståndsprocesserna – investeringar som driver omställningen kan inte vänta. 
    – Långsamma processer bromsar den utveckling som Sverige och klimatet behöver, och riskerar att fördröja viktiga satsningar 
  4. Göra hållbarhet lönsamt med tydliga styrmedel och ekonomiska incitament. 
    – Företag behöver rätt förutsättningar för att välja och utveckla hållbara lösningar och förbli konkurrenskraftiga. 

Dessa åtgärder är avgörande för att Sverige ska kunna leda den gröna omställningen och stärka sin konkurrenskraft på lång sikt. 

Ladda ner rapporten

Vill du veta mer om hur företag i södra Sverige förhåller sig till hållbarhetsarbetet? Ladda ner rapporten och få en detaljerad inblick i läget Här.

Rapporten är framtagen i samverkan mellan Västsvenska, Sydsvenska, Östsvenska och Jönköpings Handelskammaren tillsammans med 2050 Consulting.