Guide: Framtidssäkra ditt bolag med rätt styrelse

Styrelsens arbetssätt och behov har förändrats på bara ett par år. Funderar du på hur du ska ta din styrelse till nästa nivå? Sophie Persson, expert på styrelsefrågor, guidar oss genom de senaste förändringarna och hur du får en bra sammansättning.

Styrelsen sätter verksamhetens övergripande strategi. Rätt sammansatt kan den ta ditt företag till nya nivåer, men är förutsättningarna fel kan den bli en bromskloss för verksamheten.

– Det största misstaget många gör när de tar in en styrelseledamot är att inte rekrytera efter det som matchar företages plan framåt. Man sitter fast i historien eller rekryterar ett löpsedelsnamn som man hoppas ska ge nya affärer, säger Sophie Persson.

- Framtidssäkra din styrelse genom att ta in kompetens utifrån ert bolags resa, men också utifrån den resa vi alla har framför oss i form av digitalisering, hållbarhet och mångfald, säger Sophie Persson.

Här guidar hon oss till den perfekta styrelsen.

1. Är tiden den rätta?

Att ha en styrelse är ett lagstadgat krav för aktiebolag. För mindre företag är det vanligt att ta in nära vänner eller familj under uppstartsåren, men när företaget växer är det inte sällan banken eller revisorn stöter på om att det nu kan vara dags att etablera en riktig styrelse.

– En riktig styrelse innebär visserligen inte att man måste ta in externa ledamöter, men man ser otvetydigt i olika undersökningar att externa ledamöter har en propellereffekt på prestationen i ett bolag. Därför kan det också vara dags att ta in en styrelse eller ny kompetens i styrelsen när man känner att man nått ett glastak i företagets utveckling.

Läs mer: Tre tips för dig som ska ta in en extern vd

Ett sådant glastak kan nås redan vid en omsättning på 25 miljoner kronor för ett tjänsteföretag, medan det för tillverkande bolag brukar inträffa först kring 75 miljoner.

– Glastaken kommer vid jämna mellanrum. Som ägare, och ytterst ansvarig för styrelsens sammansättning, behöver du och din styrelseordförande ha en plan för hur styrelsen ska utvecklas över tid. Med tanke på de förändringar som nu skett under kort tid kan det vara bra att se över eventuella behov för framtiden.

2. Hur har pandemin ändrat styrelsens behov?

Med pandemin förändrades förutsättningarna för styrelsens arbete över en natt. Digitala och täta avstämningar blev vardag och är idag ett komplement till ordinarie möten.

– Nu behöver vi landa i hur den optimala mixen ser ut. Men det man har sett är till exempel att budgetmöten fungerar bra digitalt, medan kreativa och strategiska möten helst utförs på plats. Vi ser också fler och rappare avstämningar, säger Sophie Persson.

Men pandemin har också fått oss att inse hur viktigt det är att styrelsen kan omvärdera sina strategier efter nya förutsättningar.

– Det har blivit uppenbart att det mest oförutsägbara kan hända, att styrelsen behöver hantera svårbedömda situationer där de ändå ska fokusera på möjligheter, snarare än risk. Det i sig tror jag kommer att göra att styrelsen kommer att arbeta närmare ledningsgruppen framöver.

3. Hur får vi en bra sammansättning?

En idealisk styrelse består av mellan 5 till 9 ledamöter. Tillräckligt få för att känna individuellt ansvar, och tillräckligt många för att ha ett dynamiskt arbete. Men hur får vi den perfekta sammansättningen? Här är Sophie Perssons bästa råd:

  • För att få en bra grund behöver du minst en styrelseledamot med god insyn i branschen som bolaget är verksamt inom och någon som kan strategiskt styrelsearbete. Därtill behöver du även en ledamot med vd-erfarenhet som kan sätta sig in i positionen.

  • Mixa kompetenser som matchar er resa framåt. Vart är företaget på väg och vilka kompetenser behöver vi för att möta framtiden? Ska vi till exempel etablera en produktionsenhet i Indien försöker vi få in någon med den erfarenheten.

  • Hållbarhet och digitalisering är två framtidsområden där utvecklingen accelererat under kort tid och som styrelsen behöver god insikt i. Alla i styrelsen behöver förstå hur dessa frågor påverkar företaget så att de kan omskapa den historiska affärsidén till en som håller i ett digitalt och hållbart samhälle.

  • Genom mångfald. Med en mix av olika erfarenheter och personprofiler kan vi täcka in så många vinklar som möjligt och undviker en sammansättning där alla tycker och tänker lika. Grupptänk är inte gynnsamt för bolaget, utan vi behöver många olika perspektiv.

Läs mer: Farberger; Jag trodde jag hade koll på jämställdhet

4. Var hittar vi ledamöter?

Att hitta rätt ledamöter kräver både tid och engagemang. Ett sätt börja med är att höra sig för hos de som utbildar styrelseledamöter, så som till oss på Västsvenska Handelskammaren eller att gå via en rekryterare.

För en snabb åtgärd kan du välja att handplocka någon från vår styrelista. På så sätt kan du både tillföra ett jämlikhetsperspektiv och få rätt kompetens till din styrelse.

– Man kan också titta på de som redan jobbar i styrelser eller söka på LinkedIn. Men då får man skilja på de som har styrelseuppdraget som ett tillägg och det som har det som yrke. En professionell styrelseledamot förväntas ha multipel erfarenhet av olika styrelser och faser, säger Sophie Persson.

När vi har hittat några lämpliga kandidater är det dags att fördjupa sig deras kompetens. Hur ser deras CV ut? Vad vill de jobba med? Och viktigast av allt, matchar de just ert företags resa framåt?

HITTA DIN NÄSTA STYRELSEKANDIDAT

Vi arbetar för ett Västsverige i världsklass, där kompetenta styrelseledamöter stärker regionens näringsliv och framtid. Med Styrelselistan arbetar vi aktivt för att främja innovation och lönsamhet genom mer fler jämställda styrelser. Nu finner du över 100 styrelsekandidater Styrelselistan. Hitta din nästa kandidat hos oss.

Till Styrelselistan