Alla förlorare med USA:s nya tullbesked

I onsdags kväll presenterade USA:s president de nya importtullarna. Nu kommer en 20 procentig tullavgift på all varuimport från EU, inklusive Sverige. Ett beslut som inte gagnar någon, kommenterar Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.

– Vi kan konstatera att USA:s tullar slår hårt mot världshandeln. Nu återstår det att se vilka motåtgärder EU och andra länder vidtar. Men det är viktigt att komma ihåg att EU är världens näst största ekonomi, har flest frihandelsavtal och en mycket stark handelsrelation med USA. Tillsammans har EU-länderna ett kraftfullt gemensamt förhandlingsläge, säger Johan Trouvé.

Donald Trump har pratat om införandet av tullar ända sedan valkampanjen förra året, och redan tidigare har det stått klart att importerade bilar kommer att åläggas en tullavgift på 25 procent. Det nya beskedet innebär att alla varor som importeras till USA kommer att beläggas med en tullavgift. För EU ligger den på 20 procent medan exempelvis för Kina på 34 procent och Vietnam 46.

Påverkar även USA

Trump-administrationen motiverar beslutet som ömsesidiga tullar och ett svar på vad de uppfattar som obalans i handeln mellan USA och andra länder. Presidenten hävdar att EU belägger USA med motsvarande 39 procentiga tullar.

– I de siffror som Trump presenterade verkar tull, valuta och moms finnas i en salig blandning. Att USA:s nya tullar skulle vara ett direkt svar mot våra stämmer inte. Om de nya tullarna införs innebär det inte bara pengar in i USA:s statskassa, utan också kraftigt ökade kostnader för amerikanska företag och konsumenter.

EU har så här långt kommenterat tullbeskedet med att de arbetar för lägre handelsbarriärer men är beredda att vidta åtgärder som gynnar våra intressen.

– Vi förstår att EU måste svara med motåtgärder, men ser positivt på att man hela tiden arbetar för att undvika en eskalering och påtalar vikten av en fri och öppen handel.

Västsvenska företag är luttrade

Västsverige är Sveriges främsta exportregion och våra företag är duktiga på att navigera inom internationell handel. På senare år har vi haft flera utmaningar, i form av Brexit, Trump 1.0, pandemi och krig. Det har gjort att flera av bolagen under en längre tid arbetat mer intensivt med diversifierade värdekedjor för att bli mindre sårbara.

– De nya tullarna skapar oro men vi har också sett starka svängningar i beslut från USA, varför vi nu måste ha is i magen. Blir det utmanande tider så har våra västsvenska företag visat motståndskraft förut, avslutar Johan Trouvé.

Behöver du hjälp i internationella handelsfrågor?

På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av internationell handel och ett globalt nätverk av marknadsexperter. Vi erbjuder allt från personlig rådgivning till kurser och nätverk inom export och import. Har du frågor om hur det nya läget påverkar ditt företag, tveka inte att kontakta oss. 

Läs mer om internationell handel