Så arbetar Vägen ut med socialt företagande

De driver helt vanliga företag, med väldigt ovanliga människor.
– Vi vet att arbete är grunden för förändring, och när någon köper tjänster från oss gör vi världen bättre tillsammans, säger Gunilla Klingensjö, vd för Vägen Ut.

I Angered i nordöstra Göteborg ligger populära Vägen ut! Lärjeåns kök & trädgårdar – en konferensanläggning och festlokal som har blivit känd för sin goda mat, sina odlingar och sitt stora miljöengagemang.

Det kanske inte lika många känner till är företagets stora engagemang för social hållbarhet. Eller rättare sagt, att social hållbarhet är själva grunden för företagets existens. Lärjeåns kök & trädgårdar är nämligen en del i företaget Vägen ut! kooperativen, vars huvudsyfte är att i sina olika sociala företag anställa personer som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden.

– Jag brukar säga att vi driver helt vanliga företag, men med ovanliga människor, säger Gunilla Klingensjö.

"Arbete är vägen in i samhället"

Och konceptet verkar minst sagt fungera. Hela 20 år har gått sedan Vägen ut! grundades av en grupp före detta kriminella. De hade insett att om man var straffad var alla dörrar in till arbetsmarknaden stängda och därför bestämde de sig för att skapa sina egna arbeten. Från den insikten har de vuxit och är idag 14 olika kooperativ med cirka 130 anställda.

– Jag får ofta frågan ”vad har ni för genomströmning” men den är ointressant, säger Gunilla Klingensjö.

– Vi är ett vanligt företag, och precis som på vilket företag som helst vill jag att mina medarbetare ska trivas och stanna kvar. Vi vet att arbete är vägen in i samhället, in i positiv förändring, och när vi anställer någon är det för att vi tror på dem och vill ha kvar dem hos oss.

Gunilla Klingensjö, vd Vägen ut.

Erfarenhet av utanförskap

En av dessa medarbetare med egenerfarenhet är Sven Sun, verksamhetschef för företaget Vägen ut Service som bland annat driver fastighetsskötsel och leverans av fruktkorgar till olika företag i Göteborgsregionen.

– Jag hade väldigt låg självkänsla när jag kom hit, men på Vägen ut! är det fokus på vad folk kan snarare än vad de inte kan. Att få möta människor som har den inställningen har betytt jättemycket för mig. Jag har kunnat växa som människa, och nu för jag det vidare till mina medarbetare. Det blir en dominoeffekt.

Läs mer: Kom igång med hållbarhetsarbetet

Och Sven Suns historia är typisk för många anställda på Vägen ut! kooperativen. De flesta har erfarenhet av någon form av utanförskap, det må vara kriminalitet, psykisk ohälsa eller missbruk, men hos Vägen ut! ges deras erfarenheter ett värde. Många anställda har börjat sin karriär här genom arbetsträning, har vuxit genom det, fått en anställning och gått vidare till arbetsledande positioner.

– Människor vill jobba, människor vill bidra, men alla kan inte allt, konstaterar Gunilla Klingensjö.

– Vår grundvärdering är att man jobbar hundra procent av sin förmåga, och på det sättet växer man.

Drömmen om framtiden

Sedan tre år tillbaka är Vägen ut! kooperativen medlemmar i Västsvenska Handelskammaren eftersom Gunilla Klingensjö ser en stor möjlighet för utbyte med de andra medlemmarna.

– Jag förstår att alla företag inte kan anställa på samma grunder som vi gör, men om vi samarbetar kan vi tillsammans bygga ett bättre samhälle.

Drömmen är att skapa långsiktiga leverantörskontrakt med företag i regionen, och allra helst skulle hon vilja starta enklare legotillverkning.

– Vi har en sådan produktion i Hedemora och det hade varit spännande att göra något liknande i Göteborg. Vi har åstadkommit så mycket under våra 20 år genom bara idéer och entreprenörskap, tänk vilka underverk vi skulle kunna skapa med stora kunder och investerare!

Text: Karin Aase

HÅLL DIG UPPDATERAD

I Västsvenska Handelskammarens nyhetsbrev möter du några av Västsveriges mest intressanta företag, kan fördjupa dig i näringslivsfrågor och får ledarskapstips direkt från experterna. Skriv upp dig idag - vi håller dig uppdaterad. 



Här kan du läsa mer om vår och hur vi behandlar dina personuppgifter.