Öppettider
Upphämtning av EUR.1:
Tisdag, Torsdag och Fredag | Kl. 08.30-11.45
Rådgivning via telefon och mejl:
Måndag - Fredag | Kl. 08:30-15:30
Avvikande dagar:
Skärtorsdag 17 april: 08:30-12:00
Långfredag 18 april: Stängt
Annandag påsk 21 april: Stängt
Valborgsmässoafton 30 april: 08:30-12:00
1 maj: Stängt
28 maj (före Kristi flygare): 08:30-12:00
Kristi himmelfärdsdag 29 maj: Stängt
30 maj: Stängt
Sveriges Nationaldag 6 juni: Stängt
Midsommarafton 20 juni: Stängt
28 augusti: Stängt
4 december: Stängt
23 december: Stängt
Julafton 24 december: Stängt
Juldagen 25 december: Stängt
Annandag jul 26 december: Stängt
Nyårsafton 31 december: Stängt
BEHÖVER NI HJÄLP ELLER RÅDGIVNING KRING EUR.1?
Kontakta teamet på Handelsdokument:
Mail: handelsdokument@vasthk.se
Tel: 031-835924
EUR.1
Har du kunskap om EU har ett frihandelsavtal med dina exportmarknader? Bli konkurrenskraftig globalt genom att er importör kan tulla in godset med tullnedsättning eller tullfrihet!
Du kan ansöka om ett EUR.1 som styrker att dina varor har preferentiellt ursprung (EU ursprung). Då krävs följande:
- EU har ett frihandelsavtal med mottagarlandet.
- Dina varor har EU ursprung enligt frihandelsavtalets krav.
Så här fyller du i EUR.1 certifikatet
För att fylla i en ansökan korrekt, följ våran steg-för-steg manual.
Observera att EUR.1 certifikatet inte går att få med digital stämpel och signatur som Certificate of Origin. Det behöver skrivas ut och signeras manuellt av Handelskammaren.
Vanliga frågor och svar om eur.1
Vart ansöker man om EUR.1?
Det enklaste sättet att ansöka om ett EUR.1-certifikat är på vår digitala plattform CERTIATA PLUS. EUR.1 är ett fysiskt dokument. Vi postar EUR.1 samma dag som vi godkänner certifikatet, om ni istället vill hämta ert EUR.1-certifikat hos oss (Parkgatan 49) så meddela detta vid ansökan.
För att vi ska kunna utfärda ett EUR.1-certifikat behöver ni bifoga en handling som bekräftar att varorna exporteras till en frihandelspart, exempelvis en exportfaktura. Observera att denna handling inte får innehålla en ursprungs- eller fakturadeklaration, eftersom dubbla ursprungsintyg inte är tillåtna.
Under vilka förutsättningar kan ett EUR.1-certifikat utfärdas?
EUR.1-certifikat kan utfärdas vid export till länder som har ett frihandelsavtal med EU och där EUR.1 används som ursprungsbevis. De varor som anges på ett EUR.1-certifikat måste ha ursprung i EU, EES eller ett annat Pem-land, i enlighet med de regler som fastställs i frihandelsavtalet med mottagarlandet. För mer information, besök Tullverkets webbplats
Med vilka länder har EU ingått frihandelsavtal?
På Tullverkets webbplats, under sektionen Bestämmelser för länder och områden, kan ni se vilka länder som har frihandelsavtal med EU. På respektive lands sida hittar ni även information om huruvida EUR.1 används som ursprungsintyg.
Vilka kriterier måste en vara uppfylla för att anses ha ursprung i ett visst land?
En vara får inte automatiskt ursprung i EU enbart genom att den importeras hit, och det är inte heller givet att en vara får EU-ursprung bara för att den tillverkas inom EU. Ursprunget bestäms utifrån vilken typ av bearbetning eller tillverkning som har utförts, samt var insatsvarorna har sitt ursprung. På Tullverkets webbplats kan ni hitta specifik information för varje land och se vad som gäller för olika varor vid export till det aktuella landet.
För att förenkla ursprungsbedömningen har EU-kommissionen utvecklat verktyget Rules of Origin Self Assessment (ROSA), som ni kan använda för att ta reda på om er vara uppfyller ursprungskravet enligt frihandelsavtalet.
Vem bär ansvaret för de uppgifter som anges i certifikatet?
Företaget som ansöker om ett EUR.1-certifikat ansvarar för att varorna uppfyller kriterierna för att klassas som ursprungsvaror och ska kunna styrka detta med relevanta handlingar. Tullmyndigheter har rätt att genomföra kontroller för att säkerställa att sådana dokument finns som underlag för certifikatet. På Tullverkets webbplats kan ni hitta information om vilka handlingar som kan krävas för att styrka ursprung.
Vad är skillnaden mellan preferential och non-preferential origin?
Preferential origin (förmånsursprung) innebär att en vara har EU-ursprung enligt ursprungsreglerna i ett frihandelsavtal. Detta kan ge rätt till tullförmåner, såsom tullnedsättning eller tullfrihet vid import. För att styrka ursprunget används ursprungsintyg såsom EUR.1, en fakturadeklaration eller motsvarande beroende på frihandelsavtalet.
Non-preferential origin (icke-förmånsursprung) innebär att varorna inte har EU-ursprung. Antingen uppfyller de inte kravet i frihandelsavtalet eller så har inte EU ett frihandelsavtal med mottagarlandet. Ursprunget kan då istället styrkas med ett Certificate of Origin som utfärdas hos Västsvenska Handelskammaren.
Hur hanterar man en sändning som innehåller både EU varor och icke-EU varor?
Det är möjligt att ansöka om ett EUR.1-certifikat även om sändningen innehåller varor som inte har EU-ursprung, dvs sändningen innehåller EU varor och icke-EU varor. Endast de varor som har EU-ursprung ska anges i varubeskrivningen på EUR.1-certifikatet. Se steg-för-steg manualen för korrekt ansökan.
I vilka situationer kan man inte ansöka om ett EUR.1-certifikat hos en handelskammare?
Vid export av fordon hänvisas ärendet till Tullverket. Kontaktuppgifter finns på deras webbplats, tullverket.se.
Hur lång är giltighetstiden för ett EUR.1-certifikat?
Ett EUR.1-certifikat är normalt giltigt i fyra månader från utfärdandedatum. För export till Mexiko gäller en giltighetstid på tio månader, vilket även gäller för certifikat utfärdade enligt Pem-övergångsreglerna.
Är det möjligt att få ett EUR.1-certifikat utfärdat i efterhand?
Ja, ett EUR.1-certifikat kan utfärdas 2 år i efterhand om det inte utfärdades vid exporttillfället. Då ska man skriva ”issued reterospectively” i fältet Anmärkningar/Remarks på certifikatet.
Kan ett EUR.1-certifikat utfärdas om ansökan görs av ett utländskt företag?
Ett företag från ett annat EU-land än Sverige kan anges som exportör, men det måste ha en representant i Sverige. Detta säkerställer att Tullverket kan kontakta ett svenskt företag vid behov av handlingar som styrker varornas ursprung.
Vid varje ansökan om ett EUR.1-certifikat krävs en handling, såsom en exportfaktura, som bekräftar att varorna ska exporteras till en frihandelspart. Under handläggningen kan ytterligare dokumentation behövas för att styrka varornas ursprung, exempelvis leverantörsdeklarationer eller ursprungsintyg. Mer information om styrkande handlingar finns på tullverket.se.
Kan jag manuellt ändra eller lägga till information i ett EUR.1-certifikat efter att det har stämplats och signerats?
Vi avråder från att göra egna eller manuella ändringar i ett EUR.1-certifikat i efterhand, eftersom det kan leda till problem vid importen i mottagarlandet. Vi rekommenderar istället att ansöka om ett nytt certifikat. I sådana fall behöver det ursprungliga certifikatet returneras innan vi kan utfärda ett nytt.
Hur får man tag på EUR.1-blanketter?
EUR.1-blanketter kan beställas från Lamanica Logistikservice via industrilitteratur.se, då Västsvenska Handelskammare inte säljer dessa blanketter. Det smidigaste sättet att ansöka om ett EUR.1-certifikat hos oss är digitalt via CERTIATA PLUS.
Digitala dokument
Behöver du ha ett dokument utfärdat? Ansök digitalt via våra kostnadsfria dokumentsystem Certiata Plus och TradePort.
CERTIATA PLUS
För ansökningar om ursprungsintyg, exportdokument och EUR1.
TRADEPORT
För ATA-Carnet.
Frågor?
Ta kontakt med någon av våra experter